Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. október 29., hétfő

Felismered ezt a 10 manipulációt?

Felismered ezt a 10 manipulációt?

Kerner Tibor


Coaching munkám során az egyik legnehezebben elfogadtatható alapelv, hogy környezetünk előbb-utóbb a saját képére formál minket. Elméletileg ezt még csak-csak elfogadják, de kevesen hajlandók az elméletet a gyakorlatba is átülteni. Miért? Mert kényelmesebb a komfortzóna.

A környezeti hatások közül a legveszélyesebbek a manipulátorok, mert nyer-veszít helyzetre törekszenek. Vagyis ha megcsinálod, amire rá akarnak venni, az nekik jó lesz, neked meg nem.

Hívják ezt machiavellisztikus viselkedésnek is Niccolo Machiavelli 16. századi itáliai író után, akinek legfőbb tanítása az volt, hogy a cél szentesíti az eszközt. A fejedelem című művét Sztálin mindig az éjjeliszekrényén tartotta, ami mindent elárul a könyv tartalmáról.

Az alábbiakban a machiavellisztikus manipulátorok gondolkodásmódjának 10 pontját foglaltam össze. Figyelem! Rémisztő olvasmány következik. Közlésével nem ötleteket akarok adni, hanem segítséget ahhoz, hogy felismerd az emberi bőrbe bújt farkasokat.

Íme a tíz pont:

1. Tartsd titokban igazi szándékaidat!
Legyél kiszámíthatatlan! Az őszinteség nem célravezető, mert az információ birtokában riválisod felkészülhet az ellenlépésre.
Cselekedeteid mindig legyenek megjósolhatatlanok! Tartsd az embereket állandó bizonytalanságban! Hatékonyabban tudod irányítani őket, ha félnek tőled.
Példa: éreztesd beosztottaiddal, hogy senkinek sem biztos az állása; a kirúgás Damoklész-kardja ott van mindenki feje felett!

2. Tartsd függőségben az embereket!
Az emberek függjenek tőled, ekkor leszel nélkülözhetetlen. Soha ne taníts nekik annyit, hogy az elegendő legyen számukra a teljes önállósághoz!
Példa: kivétel nélkül mindenki előtt legyen néhány titkod, beleértve a családodat is! Ha mindent elmondasz, visszaélnek vele. Jobb félni, mint megijedni.

3. Használj szelektív őszinteséget!
Az őszinteség rossz stratégia, kivéve, ha csaliként használjuk. Legyél őszinte EGY – kevésbé jelentős – dologban! Amikor már megbíznak benned, könnyedén tudod majd manipulálni őket!
Példa: mondd el „lemondós” – pl. lefogyás – céljaidat, részletesen ecsetelve a nehézségeket! Komoly céljaidat fedje homály!

4. Viselkedj barátként, de közben gyűjtsd az információkat!
Csinálj úgy, mintha bizalmas barát lennél, de közben folyamatosan kémkedj! Állandóan kérdezgesd az embereket, tudd meg a titkaikat, és aztán amit megtudtál, adott esetben játszd ki ellenük!
Példa: tudd meg a párod életének legbizalmasabb, legféltettebb titkait, és ha veszekedtek, mindig vágd ezeket a fejéhez!

5. Ne bízz meg túlságosan a barátaidban!
Az élet legnagyobb veszélyei közé tartozik, ha felkészületlenül ér bennünket egy negatív esemény. Ellenségeink esetében éberek vagyunk, barátainkkal kapcsolatban általában egyáltalán nem.
Példa: ha üzlettársad korlátlan hozzáféréssel és jogokkal rendelkezik a céges bankszámlák felett, egy nap kellemetlen meglepetések érhetnek.

6. Találd meg riválisod Achilles-sarkát!
Mindenkinek van gyenge pontja. Találd meg és használd ki!
Példa: tudjál ismerőseid és munkatársaid szenvedélybetegségeiről, hogy szükség estén sakkban tarthasd őket ezzel!

7. Soha ne kötelezd el magadat egyik oldal mellett sem!
Ha éles konfrontációk során hűvös, objektív kívülálló maradsz, akkor nem adsz támadási felületet. Ha a vitázó felek egyike mellett sem kötelezed el magad, akkor hatékonyan ki tudod játszani az embereket egymás ellen, anélkül, hogy támadás érne.
Példa: munkahelyi vitákban úgy tartsd meg a semlegességet, hogy váltakozva mindig azt támogatod, aki nyerésre áll!

8. Érd el, hogy a másik kizökkenjen lelki nyugalmából!
Addig provokáld az ellenfeledet, amíg el nem éred, hogy felhúzza magát! Érzelmileg kibillentett állapotban kevésbé gondolkodik logikusan, ráadásul kívülről ő fog agresszornak látszani. Te maradj eközben mindig nyugodt és tényszerű!
Példa: találd meg ellenfeled legérzékenyebb testi hibáját, és szarkasztikus megjegyzésekkel forgasd meg benne a kést!

9. Dolgoztass másokat, de TE söpörd be a dicsőséget!
Legyen az a filozófiád, hogy mindig más emberek erőforrásait használod: időt, pénzt, munkát, energiát, tudást, tapasztalatot. Forrásaidat mindig fedje jótékony homály!
Példa: amikor a szakdolgozatodat írod, kreatívan vegyél át anyagokat korábbi szakdolgozatokból! Minek kísérletezni, amikor valami korábban már működött?

10. Játssz az emberek vágyálmaira!
Apellálj a tömegek fantáziájára! Álomvilágot mutass nekik! A valóságot nem szeretik, mert csúnya és kellemetlen. Kreálj egy álomvilágot, amiben minden gyors, könnyű, erőfeszítés nélküli, és csak Ő részesül e csodavilág előnyeiből.
Példa: Szappanoperák. Paternalista diktatúrák. Hollywoodi filmek. Lottó. Kaszinók. Reklámok. Politikusok beszédei.

Ha forog a gyomrod, akkor vagy rendben. Aki ezekre az elvekre bólogat – mint természetes dolgokra -, ott nagy a probléma. A lényeg, hogy te ne csináld, de ha valaki így viselkedik, akkor azonnal ismerd fel a manipulációt. Az életed múlhat rajta.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése