Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2019. augusztus 9., péntek

Az alkohol segít felejteni

Az alkohol segít felejteni


Az előző cikkből, (Megszűnik körülötted a világ) megérthettük, hogy mi történik az elménkben, amikor sikerült teljesen kikapcsolni.

A szabadság fontos, bármennyire is szereted a munkád, a napi rutin, heti mókuskerék, előbb-.utóbb fásulttá tesz. Az agynak szüksége van pihenésre, szükséged van olyan napokra, amikor nincs egyetlen feladat sincs a határidőnaplóban. Olyan napokra amikor úgy ébredsz fel, hogy még nyugodtan ágyban maradsz fél órát, bámulva a plafont, hallgatva a madárcsicsergést. Nincs semmi ami siettetne, egyetlen gondolat sincs ami feszülté tenne, egyetlen gondolat sincs, ami tettekre késztetne. Könnyedén nyugton tudsz maradni.

Az agy is egy eszköz, egy szerv, amelyet nem lehet túlhajtani, ahhoz hogy jól működjön néha ki kell kapcsolni, karban kell tartani. Nem lehet megvenni a fúrógépet, és vasbetont fúrni megállás nélkül, mert kiég a motor.

Sokszor nehéz felejteni, nehéz elfelejteni egy kis időre, hogy kik vagyunk. Nehéz teljesen lecserélni a megszokott programokat, ismétlődő napi rutin feladatokat. Főleg a vállalkozóknak nehéz, a kismamáknak, és a nyugdíjasoknak. Amíg iskolába jársz, vagy munkahelyed van, addig könnyű, mert jön a hétvége, amikor nem dolgozol, nem tanulsz.

A vállalkozó nem akar megpihenni, mert úgy gondolja, úgy érzi, hogy felelősségteljes dolog, az összes idejét a vállalkozására fordítani, mert akkor gyorsabban célba ér, gyorsabban eléri a sikert. Ami után már minden jobb lesz, minden könnyebb lesz, már lesz ideje nyugodtan pihenni, boldogan élni. De ez csapda, mert ha az agy nincs megpihentetve, akkor egyre rosszabb felfogó képesség, gondolkodási képesség, egyre kisebb az agy ereje. Ha az embernek sikerül teljesen kikapcsolnia, sikerül egy ideig időérzékelés nélkül maradnia, akkor az agy ereje feltöltődik, pihenés után sokkal nagyobb a felfogóképesség, probléma megoldó képesség, sokkal több a jó ötlet. Minél jobban pörgetve van az agy, annál erőteljesebb az ember időérzékelése, annál többször kényszeresen ellenőrzi az időt. Emlékezz, hogy a nyaralás harmadik napjára, azt se tudod milyen nap van, mennyi az idő, rég nem éreztél kényszert, hogy az órádra nézz. Amikor nagy benned a feszültség, akkor olyan érzésed van, hogy sietned kell, amikor kikapcsoltál, feszültségmentes maradtál, akkor meg megszűnik az időérzékelésed. Így az idő jól jelzi, milyen az agyműködésünk.

Ha valaki hosszú ideje szabadság, hétvégék nélkül ugyanazt csinálja, körbe-körbe, az nehezen kapcsol ki teljesen. Nehezen szűnik meg a világ, nehezen felejti el kis időre, hogy ő kicsoda. Főleg akkor van a baj, amikor az adott életszakasz nagyon negatív, szerelmi csalódás van, családi veszekedések vannak, munkahelyi viták vannak. Az agy végzi a napi rutint, mellette megoldásokat keres, hatalmas feszültségszintet gerjesztve a testben. Ez a stressz. Az embernek megfájdul a feje, mégse tud kikapcsolni, mégse tudja kicsit elfelejteni a gondjait. Ez előbb utóbb teljes kimerültséghez vezet, csak a testi fáradtság állítja meg az elme őrült pörgését, reggel pár perc után újra felpörög az agy. Ezeknek az embereknek elegük van, találkoztam olyannal, aki azt mondta, hogy legszívesebben lecserélné a fejét, mert az őrületbe kergeti. Ilyen negatív örvényből, nagyon nehéz teljesen kiszabadulni, teljesen kikapcsolni, teljesen elfelejteni, egy kis időre, hogy kik vagyunk. 

Kis időre megpihentetni az agyat. ez egy ördögi kör, mert ezeknek az embereknek arra lenne szükségük, hogy kicsit pihentessék az agyukat, erőt gyűjtsenek az agynak, hogy aztán nagyobb erővel válaszokat találjanak, kiutat találjanak. A pozitív életszakasz egy fokkal jobb, a vállalkozó örül a sikereknek, szereti a pörgést, de ebben az esetben is egy nagyon túlhajtott elme jelenik meg, egy erős örvény, amiből nehéz teljesen kiszabadulni. Sok gondterhelt ember, és sok stresszes vállalkozó inni kezd. Az alkohol kémiailag belenyúl az agy és az érzelem rendszer kényes egyensúly rendszerébe, pár óráig képes teljesen kikapcsolni az agyat, segít elfelejteni a problémákat, segít kicsit megszüntetni a világot. Viszont másnap, majd a következő napokban, amíg az energiája kitisztul a szervezetből, egy erőteljes feszültséggerjesztő hatása van, felpörgeti az agyat, ugyanolyan mértékben, mint amennyire lelassította, pár óra erejéig. Nem jó üzlet pár óra csend, több napi feszültségért.

A meditáció egy óra alatt képes teljesen kikapcsolni az agyat. A szeretetteljes cselekedetek, önzetlen cselekedetek, tettek, szintén nagyon gyorsan megszüntetik körülöttünk a világot. A vízparti séták, erdei séták is erőteljes hatásúak. És figyelnünk kell arra, hogy a nyaralás után tudatosan elérjük naponta többször a teljes csendet, hogy ne szívjon be minket az örvény, amelyből aztán már nehéz szabadulni. 
Talán.

Sardnargis


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése