Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2019. augusztus 9., péntek

A kikapcsolás művészete

A kikapcsolás művészete

Először is tudni kell mit jelent a kikapcsolás fogalma, mit jelent a jelenlét fogalma. Ezek metafizikai fogalmak, sok spirituális tanítás található, melyek részletesen elmagyarázzák jelentésüket. Egy kicsit tanulni kell, önismeretet kell tanulni.

Másodszor el kell döntened, hogy ideje van a kikapcsolásnak, tudatosan akarnod kell, hogy kiürítsd az elméd. Tudatosan akarnod kell, hogy pár óráig elérj egy olyan állapotot, amikor egyetlen olyan gondolat sem jelenik meg az elmédben, amely az elmúlt napokkal, hetekkel kapcsolatos.

Harmadszor, környezetet kell váltanod, ki kell mozdulj abból a környezetből, amelyben a mókuskerék van, amelyben bármi emlékeztethet a napi, heti rutinodra. Legjobb választás egy közeli erdő, patakpart, tópart, ahol nincs civilizáció, nincsenek házak, utcák, emberek, autók, számítógépek, - egy teljesen más környezet vesz körül, mint a megszokott. Vagy maradhatsz városban is, de törekedni kell, hogy elhagyd a lakhelyed komfortzónáját, ami általában hetven kilométer sugarú kört jelent. Saját tapasztalatom, hogy ha ettől messzebb megyek, akkor már figyelni, érdeklődni kezdek, elérem a jelenlét állapotot. Vagy a városon belül felkeresel olyan helyeket, melyek szépek, - múzeumok, parkok, - még ez is működik.

Negyedszer elvégzel valamilyen spirituális gyakorlatot, mely segíti az elme kiürítését, segíti elérni azt az érzetet, mintha megszűnt volna körülötted a világ. Leülsz egy fatövébe, és végighallgatsz egy fél órás vezetett meditációt, követve a tanácsolt légzésmintákat, testet ellazító utasításokat, gondolatmintákat. Maradhatsz nyitott szemmel is, szedhetsz szemetet, etethetsz állatokat, csinálhatsz valami olyan tevékenységet, mellyel örömet váltasz ki másoknak. A szeretet a leghatásosabb, legeredményesebb módszer. Vagy futhatsz, sétálhatsz dombnak felfele, mely megerőltető lesz, sok figyelmet fog kérni. Sok gyakorlatot találsz a tanítások között.

Ha jól végezted a gyakorlatokat, akkor olyan érzésed lesz egy órán belül, mintha sok idő eltelt volna, mintha egy kirándulásból tértél volna vissza. Akik vasárnaponként elmennek a közeli hegyekbe túrázni, ellátogatnak a közeli városok várromjaihoz, múzeumaihoz, azoknak hétfő reggel olyan érzésük van, mintha egy hét is eltelt volna péntektől. Kipihenten, jó kedvvel kezdik meg a munkahetet, szeretnek élni, szeretnek dolgozni. Akik nem törekedtek a teljes kikapcsolásra, azoknak olyan érzetük van, mintha csak pár óra lett volna a hétvége, most volt péntek délután érzetük van. Az időérzékelés jól mutatja az agyműködésünket. 
Talán.

Sardnargis


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése