Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. július 20., péntek

Az idös fehér ruhás szerzetes.

Az idös fehér ruhás szerzetes.


Láttam egy idős, fehér ruhás szerzetest, ahogy egy szikla peremen állt egy hegyen. Jobb kezében öreg botja, szemei a messzeségbe néznek. Nézi a végtelen földet, ahogy dombok, erdők és szántók borítják, míg a szem ellát. Eggyé vált a heggyel, eggyé vált a végtelennel. Ő volt ő, de ő volt minden. Nem sokára valami ködös alak jelent meg előtte, nem vett föl formát csak egy tojáshoz lehetne hasonlítani. Áttetsző és aranyos fényű volt. Az idős férfi felé fordult. 


Beszélgettek. Majd nem sokára a szerzetes megfordult és elindult vissza az erdőbe, ahol a fák között hamar el is tűnt, csak úgy, mint a szellem.
A jelenetnek itt vége szakadt. Nem jött újabb kép. Visszanéztem hát újra a képet, mikor az idős férfi a sziklán áll. Eggyé váltam vele és az emlékeivel. Egy húszas éveiben járó fiatal és egy nála jóval idősebb férfi vívtak. Azaz, az idősebb éppen tanította a fiatalt.
- Heves és meggondolatlan vagy. Mondta az idősebb, szünetet tartva a vívásban. A fiatalabb a kardjára támaszkodott.
- Nem illik hozzám ez a stílus.
- Mért nem?
- Ez a kard túl nehéz és lassú.
- Ezek vannak csak.
- Könnyebb karddal jobban tudnék küzdeni. Nálam lenne a gyorsaság előnye és mivel kisebb a kard ki tudnám használni a páncél gyenge pontjait, a hajlatokat és a sisakot.
- Szablyával szeretnél küzdeni? Azzal páncél ellen nem sok esélyed van. No meg, te is páncélban vagy, a könnyebb kard csak hátrányt jelentene, mert nem tudnál benne gyorsabban mozogni.
- Csak a fontos helyeken lenne fém, a többi részen bőr lenne.
- Bőr páncélt már régóta nem használnak. Már a fém a szokás.
- Mikor érdekeltek engem a szokások? A fém páncél a germánoktól, szászoktól ered. Beöltöztek talpig vasba, hogy a nyílak ne sebezzék meg őket. pedig a régi bőrpáncéljaink is ugyanilyen erősek voltak és jóval könnyebbek.
- És milyennek tervezed a kardod?
- Egykezes lesz, de keskeny pengével.
- Gyenge lesz egy egykezes kard, egy lovagi ellen.
- Nem egy kardot akarok.
- Két karddal akarsz harcolni?
- Igen. Ez az én stílusom.
- Erre kiváncsi leszek. Adta beleegyezését az idősebb férfi.
- Ebből a kardból ki is jön kettő másik, elviszem a kovácshoz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése