Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. július 17., kedd

A megbocsátás nem csak töled kell hogy jöjjön.

Sokan elkövetik azt a hibát hogy kijelentik megbocsátok neked. De ha az akinek ez szól csak követelődzik, és továbbra is azt állítja hogy nincs amit megbocsátani neki, mert ez is egy jel vagy lecke volt, és ő ezt meg kellett tegye, annak semmi értelme megbocsátani. Mert ez az ember még csak nincs is tudatában hogy megbántott téged. Neki ez egy normális fejlödési folyamat, amin ő keresztül kellett mennjen. És ha még azt is megemlíti hogy neki joga volt megtenni, azt amivel téged megbántott, akkor tényleg hagyd őt a saját képzeletvilágában, kifogásoktól duzzadó őnteltségében, és intsél búcsút neki. 

Éppen ezért amikor rájössz, hogy valakivel rosszat cselekedtél, vagy megbántottad őt, első tennivalod mindig legyen a bocsánatkérés. Persze sok esetben ez sem elég, de ez már az első lépés ahhoz hogy elnyerd a megbocsátást. És ne kezdjél el kifogásokat gyártani, ne probáld másra hárítani a tévedésedet. Inkább vállald fel a tetteid következményét, vond le a leckét, amit tanultál, és kérjél bocsánatot. Ne félj. Nem esik le a fejed ha bocsánatot kérsz.

A megbocsátás ha nem jár eggyütt a bántó fél megbánásával, vagy bocsánatkérésével, akkor valojában csak esélyt adsz a másik embernek hogy újra megbántson. Mert hiába bocsátasz meg valakinek, ha neki esze ágában sincs bocsánatot kérni, vagy megbánni a tettét. Akkor csak azt adod tudtára hogy igenis helyesen cselekedett, és a jővőben is felhatalmazod azzal a joggal hogy úgyanezt tegye veled. És ő majd röhög a markába, mondván megtehetem mert te hülye vagy és engedélyt adsz nekem hogy továbbra is megbántsalak.

Amikor valaki megbánt, és te megbocsátasz neki, anélkül hogy ő akár egy szóval, vagy apró kis tettel, azt mutatná hogy bánja a tettét, akkor te el kell engedd azt az embert. Sőt ki is kell zárnod az életedből. Mert ha nem akkor csak esélyt adsz neki hogy újra megtegye, újra megbántson téged. És te ezt eltűröd, mert talán szereted, vagy mert jószívű vagy. De minden pohár egyszer betelik. És ha egyszer megtelt a pohár, akkor vége. Mindennek.

Megbocsátani csakis egy erős ember képes, aki ráadásul ismeri a másik és önmaga lelkét is! Lehet ezer okot felsorolni mentségként, hogy miért bocsáss meg vagy miért nem, de: 
Úgy ahogy az elkövetett rossztett is két emberről szól, az elkövető és a megbántott félről, éppúgy a megbocsátás is két emberről kell hogy szóljon, a megbocsátó, és a megbánó félről. Levviking



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése