Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. január 2., kedd

Feltétel nélküli szeretet.

Szeretni elvárások nélkül.


Lassuk csak mit is irnak róla:
"Feltétel nélkül szeretni azt jelenti, hogy a szeretetedért nem vársz semmit cserébe, nincsenek visszahányások a múltból, hiányoznak az olyan szavak mint: ha, de, csak; ha az egódat le tudod csendesiteni és ha van elég türelmed eltürni bármit a szeretett féltől."

Minél többet olvasok erről, annál inkább kezdem hinni hogy ez csak egy jó szöveg a pszihologusoknak és az önfejlesztő tanfolyamszervezőknek. No meg a megvilágosodást hirdetöknek, azoknak akik, sokat ígérnek, csak hogy gyakran járjál az általuk megszervezett tanfolyamokra. Nekik ebből jön a nyereség, mert megfognak egy jó pár embert, akik valami miatt épp szenvednek, akiket nem fogad el a környezetük, vagy ők nem tudják elfogadni azt, akik valami miatt mélyponton vannak. Aztán egy kis dumával befészkelik a fejükbe hogy ez az igazi és helyes út, ezen fogják elérni a megvilágosodást, lépcsőfókokat tudnak meglépni minden egyes nap. Egyre nyiltabbak, okosabbak, erősebbek. Kisugárzobbak lesznek ezektől a tanfolyamoktól, kurzusoktól. 

Ők a hiszékenyek, mert elhisznek mindent, anélkül hogy máshol is utánakeresnének vagy  utánaolvasnának. Nekik ha tetszik amit a vezető prédikál, azt vakon fogják követni, még akkor is ha útkőzben mások megprobálják felvilágosítani őket. Sőt, minél inkább akarja valaki megnyitni a szemüket, annál inkább ragaszkodni fognak ennek az álomvilágnak. 

Rengeteg cikket és könyvet vettem a kezembe, hogy választ kapjak a feltétel nélküli szeretetre. Nagyon sok párkapcsolatban van szó erről. Állandóan ezt hajtogatják: Ha igazán szeretsz, akkor el kell fogadjál olyannak amilyen vagyok, feltételek nélkül, csak szeress anélkül hogy elvárnál valamit is tölem. Aztán a másik mondatában már kővetelődzik: Te a multkor ezt csináltad, és azt mondtad, és nekem ez nem tetszik. 

De hát akkor hogyan is van ez? Egyik fél tele van elvárásokkal, állandóan a másikat hibáztatja ha valami nem tetszik neki, de ő elvárja hogy őt feltételek nélkül szeressék. Hát, erre mondják hogy a szeretet akkor igazi, ha kölcsönös. Vagyis ha te nem tudod elfogadni a párodat feltételek nélkül, akkor miért van erre elvárásod a másiktól? 

Ez amolyan türelemjáték. A sok meg nem kapott elvárás, mind összegyűl egy nagy zsákba, addig amig még belefér. Aztán ha már nem fér a zsákba, akkor kipukkad, és ilyenkor az ember már szedheti a sátorfáját, kereshet magának mást. És ha nem tanul a hibáiból, az elöbbi kapcsolatának a hibáiból, akkor az újabb kapcsolatban sem jár nagyobb sikerrel. Csak idő kérdése mikor telik meg a zsák.

Akkor lássuk mi a helyzet a szülő-gyerek feltétel nélküli szeretet kapcsolatban?
Hát ez is egyfajta szeretet, erős kapcsolodása van. Olyan végtelennek tűnő köttetés. De sajnos ennek is van egy limitje. Ez sem végtelen. Aki volt már szűlő, az tudja hogy a gyerek mellé türelem kell, és nem kevés. De ha a türelem már benne van a pakliban, akkor már azt is tudjuk hogy a türelemnek is van határa. És ha a gyerek átlépi ezt a határt, akkor mit csinál a szűlő?

Hát kábé erről van szó a feltétel nélküli szeretetben, türelemről és megértésről, elfogadásról és lemondásokról. Ha pedig te belemész ebbe a feltétel nélküli szeretetbe, de az nem kölcsönös, akkor hülye vagy. Miért is tennéd meg, ha a másik félnek állandóan elvárásai vannak feléd? Ez amúgyis csak türelemjáték, mikor telik meg a zsák, avagy mikor betelik a pohár. És ha már megtelt, akkor rájőssz hogy nincs értelme folytatni, erőltetni a dolgot, mert hiába szeretsz valakit feltételek nélkül, ha az nem kölcsönös, akkor az olyan mintha egy szitát akarnál megtölteni vizzel. Bármennyit is őntesz bele, sosem telik meg, sőt még egy pár csepp sem marad benne.

"Amikor megkérdezik tőlem, milyen érzés apának, szülőnek lenni, azt szoktam válaszolni, az egyik legnehezebb dolog a világon, cserébe viszont megtanulunk feltétel nélkül szeretni." Nicholas Sparks









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése