Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. január 17., szerda

A negyedik ipari forradalom

Az emberiség fejlődése lineáris, miközben a technológia fejlődése exponenciális.


A negyedik ipari forradalom küszöbén állunk, amely a fizikai, a digitális és a biológiai rendszereket fogja egyesíteni. Jelenleg már egy olyan világban élünk, ahol bárkiről aki még egyáltalán nem is csatlakozott az internethez, akinek még nem volt számítógépe, vagy okos-telefonja sem, mégis rengeteg adatod le lehet kérni róla az internetről. Mikor született, a család többi tagja, milyen iskolát végzett, mikor kapott jogsit, merre járt, milyen városba, milyen üzleteket látogatott meg, mit vásárolt, melyik vendéglőben vacsorázott utoljára, stb. És ez a személy talán nem is tud róla, sőt még talán az internetet is csak hallásból ismeri, úgy ahogy azt mások elmesélik neki. Ezt nevezik Big Brother-nek. A világ tele van térfigyelő kamerákkal, és a legújabb szoftverek már könnyen leolvassák a tömegben az embereket, arcfelismerési technológia. És mindezt az emberek biztonságáért fejlesztették ki, állítólag. Te elhiszed?



Ebben az új korszakban, annyira belekuszálnak a dolgainkba, hogy nemsokára már a hűtőszekrényünk is az internethez lesz kapcsolódva, és egy bizonyos bérlet alapján, egy mesterséges intelligenciával összekötött rendszer, naponta újratölti azt, az általunk megszabott élelmiszerekkel. Mindenbe chipet telepítenek, hogy ezáltal megkönnyítsék az életünket. Már az autónkat, a mosógépet, talán a biciklikbe is, és ha nem túlzok még a cipőnkbe is, ami mérni vagy számolni fogja a megtett lépéseinket. Ezáltal belénk táplálják azt a tudatot hogy mindez az emberiség fejlődését szolgálja, hiszen manapság már könnyebb élni, rengeteg fizikai munkától megkímélnek ezek a gépek. De mi lesz ha nemsokára nemcsak a fizikai terhektől fognak megkímélni a sok kütyüvel? Mi lesz ha a gondolkozást is leemelik az emberek válláról, és átadják ennek az új mesterséges intelligenciának? Már nincs sok hátra, és meglesz. És ez még nem a vége, mi lesz ha az érzéseinket is a mesterséges intelligencia fogja megtenni helyettünk? Hmmm. Gondolkozz el ezen.



Már javában folynak kísérletek, olyan fejlett chipekről,amiket az emberi testben építenének be, ezáltal javítani akarnak az emberiség kielégítésén. A mesterséges intelligencia által, már nem lesz szükségünk szinte semmit sem csinálni, előre ki fogja találni mit akarunk, mit kívánunk, mire vágyunk vagy mire van szükségünk, orvoshoz sem kell menni, folyton mérni fogják a szívverésünket, ezáltal az orvosok is csak ülnek egy számítógép előtt és onnét írják meg a kezeléshez szükséges gyógyszereket, persze ezt is csak egy ideig, amíg a mesterséges intelligencia ezt is helyettesíteni fogja. A karunkra fogják ragasztani az okos-telefon képernyőjét is, ezáltal segíteni fognak hogy legyen mindig kéznél, nem kell már attól félni hogy elveszítjük, vagy ellopják.



 Sokan azt hiszik hogy ez az új ipari forradalomnak csak az iparhoz van köze. De mint a korábbi ipari forradalmak is, megváltoztatják az egész emberiséget. Elég ha csak a szállításra nézünk, most száz éve, létezett olyan ember aki elhitte volna ha azt mondod neki hogy pár óra alatt körbeutazhatod a földet? Holdkórosnak néztek volna és diliházba zárattak volna azonnal. Még maga Verne Gyula is, aki egy korszakalkotó volt, az általa leírt sci-fi-nek tűnő dolgokat mára már megvalósították, még talán ő sem hitte volna el ezt a nagy felgyorsulást. És ott van a villanyáram, ez is egy olyan úttőrés volt, ami által az emberiség teljesen megváltozott.

Ez az egész mind szép és jó lenne, ha. És itt jön a nagy kérdés. Ez a mesterséges intelligencia, ha elkezd önállóan gondolkozni, és egy napon úgy dönt, hogy kiírtja az emberiséget és az összes gondolkozó vetélytársát, azt aki megtervezte, aki létrehozta, aki meg tudná állítani őt? Akkor mi lesz? Mert ez az okos micsoda, már sokkal okosabb lesz mint a földön élő összes tudós együttesen. Többet fog tudni rólunk mint akár mi magunk is, hiszen mi emberek felejtünk, elfelejtünk dolgokat, elengedünk, kitörlünk, de ő, ő mindenre emlékezni fog, mert őt erre tervezték, ő nem tud felejteni, nem tud érezni, együttérzés, szeretni vagy gyűlölni, ő csak egyet fog tudni, túlélni. És emiatt ő nem azt fogja szem előtt tartani hogy mi az etikus, hogy most ne ártson másoknak, vagy az embereknek, még akkor sem ha tudja hogy őt az emberek hozták létre. És amikor a tudósaink rájönnek erre, talán késő lesz már? Meg tudják majd állítani? Hiszen ő már okosabb lesz mindenkinél, és el tud bújni a legkisebb okos-kütyüben is, a világ bármely sarkában ahol létezik internet. Talán az egyetlen kiút egy atomháború lesz, amivel minden elektronikus kütyüt ki lehet végezni? Talán ezért halt ki a fejlett megvilágosodott civilizáció most tízezer éve?

Levviking



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése