Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. január 8., hétfő

Szuperhold plusz 150 éve nem látott jelenség az égen, 2018 január 31-én.

Szuperhold jelenség.


Mivel a Hold pályája ellipszis alakú, előfordul, hogy az égitest szemmel láthatóan közelebb kerül a Földhöz, mint általában. Ilyenkor bolygónkról nézve úgy tűnik, mintha a Hold mérete nagyobb lenne: ezt a jelenséget nevezzük szuperholdnak. 

A számítások szerint egyszerre lesz kék hold és holdfogyatkozás, amire nagyon régen nem volt már példa. Magyarországról és Erdélyből is látni lehet majd. A számítások szerint Magyarországon a Hold január 31-én, 16 óra 46 perckor kel majd fel.

Az óév utolsó heteiben a csillagászok csak úgy kapkodták a fejüket, annyi érdekes és izgalmas dolog történt. Ilyen volt például, hogy a Naprendszeren kívülről érkezett hozzánk egy aszteroida, aminek igen szokatlan alakja van

Space.com szerint január 31-én figyelhetjük majd meg a kék hold nevű jelenséget. Az elnevezésnek valójában semmi köze nincs a Hold színéhez, sőt alapvetően nem is egy ritka eseményről van szó: általában évente 2-3 is tapasztalható. Tulajdonképpen arról van szó, hogy egy naptári hónapon belül kétszer is van telihold. Ami a hold szempontjából nem jelent semmi különöset, hisz ilyen is elöfordul évente legalább egyszer.

Ami azonban az eseményt különlegessé teszi, az egy másik, alapjában véve szintén gyakori esemény: a holdfogyatkozás. Ez a jelenség szintén január 31-én figyelhető majd meg, a beszámoló szerint pedig olyanra, hogy ez a két jelenség egy napra essen, 150 éve nem volt példa. Sajnos Europában nem lesz látható a holdfogyatkozás, csak az Ázsiai, és Észak-Amerikáiak nézhetik saját szemükkel. A holdfogyatkozás korábban kezdödik még mielött nálunk felkelne a hold. 2018-ban, csak július 27-én láthatunk teljes holdfogyatkozást. 

Ami érdekességnek tünik naptári szempontból, hogy 2018-ban, februárban nem lesz telehold, ami ritkán fordul elő. Mivel a hold keringési pályája általában 28 és 29 nap között van, és a február kivételével minden honap legalább 30 napos, ezért nagyon ritkán és mindig csak a februári honapban lehetséges a telehold nélküli honap. Idén(2018-ban) januárban két telehold lesz, január 2-án és 31-én, és márciusban ismét kettő lesz, ugyancsak 2-án, és 31-én.

Persze ez a hold szempontjából semleges, hisz ő nem a mi naptárunk után igazodik. De sokan ilyenkor kihasználva ezt az égi különlegességet, elkezdenek irogatni, hogy szuper-energiák szabadulnak fel, meg kozmikus extra-kisugárzások. Valójában a hold követi úgyanazt a pályát mint az utobbi pár ezer évben, neki fel sem tünik hogy SZUPERHOLD lett hirtelenjében nekünk.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése