Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. január 24., szerda

Könnyen dobálozunk a szavakkal.

"A kiejtett szó gyakran olyan, mint az eldobott kő, többet vissza nem fogható, és a repülés irányán már változtatni nem lehet." Móricz Zsigmond

Már irtam hogy mennyire könnyen dobálozunk a szavakkal, ha valakinek tanácsra van szüksége. Még ha nem is kéri tölünk, mi akkor is egyszerűen erőszakkal is, de tanácsokat osztunk. Ezt egyszerüen úgy nevezik hogy könnyen dobálozni a szavakkal. 

Elfelejtjük hogy azt amit másoknak tanácsolunk, gyakran ránk illik jobban, vagy pedig olyan helyzet ez, amit mi a saját multunkban már átéltünk és talán rosszul cselekedtünk és most azt szeretnénk ha az akinek most tanácsot adunk, ne essen bele ugyanabba a tévedésbe. Elfelejtjük hogy neki lehet épp más a helyes megoldás.

Ezek a tanácsok pedig olyanok mint amikor a vízbe kővet dobunk. A szavakat jelképezik a kővek, akinek pedig tanácsolunk az a víz. Ha nem fogadja el egyből, akkor pattogni fog a felszínen párszor, aztán vagy átér a tulsó partra, vagy mégis elsüllyed. És közben még hullámokat is kelt, amelyek végigfutnak a vízfelszinen egészen a túlsó partig, vagyis ennek az embernek az élete végéig.

Volt a Xena filmben, egy jelenet, amelyben elhangzott a kővetkező idézet: "Amikor kővet dobsz a vízbe, az egy darabig hullámzik, aztán elmerül. De elfeledjük hogy a kő ott marad őrőkre."

Így van ez az életben is. Amikor valakinek tanácsot adunk, ha elfogadja egyből, szó nélkül, akkor csak hullámok lesznek amik végighaladnak a tanácsfogadónak az egész életében. És örökre ott marad a tudatalattíjában elraktározva, élete végéig, pont mint egy kő. 

Ezért jól vigyázz, amikor másnak tanácsot adsz. És még jobban vigyázz, amikor tanácsot fogadsz el.

Légy olyan mint egy folyó, ha nem tetszik a tanács, dobd ki magadból a kővet a túlso parton. Amikor gyerek voltam, nyáron gyakran mentünk a testvéreimmel fürdeni a közeli folyóhoz. Amikor meguntuk a fürdést, mindig kőveket pöttögtettünk a víz felszínén. Eleinte azon versengtünk kinek pattog többször a kőve a vízfelszínen. Aztán ahogy nőttünk, már olyant is bevetettünk, hogy átpattogtatni a kővet a túlsó partra, persze nem átdobni, hanem úgyanúgy minél többször pattogjon a kő a vízfelszínen.

Ezzel csak azt akarom magyarázni, hogy légy te is olyan folyó, mely a nemtetsző tanácsokat kidobja a túlsó parton. És válógasd meg jól azokat az embereket, akiktől tanácsot fogadsz el. S kerüld minél messzébb az olyanokat akiktől nem fogadod el a tanácsokat. Mert hiába probálód kidobni a túlsóparton. Lesz olyan kő amely túl nehéz lesz, és elsüllyed mielött átérne a túloldalra. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése