Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. január 1., hétfő

A nap és a szél története

Akkor segíts valakinek, ha az képes elfogadni.


Csakis akkor segíts valakin, ha az akinek segíteni akarsz, elfogadja teljes szívéből. Ha csak egy kicsit is ellenáll, akkor már semmi haszna nem lesz belöle, se neki, se neked. Ilyenkor megprobálsz minden lehető eszközt bevetni, mert te csak segíteni akarsz embertársadon, de minél inkább erőlteted, annál nagyobb lesz az ellenállás a másik részéről. Éppen ezért, ha bárkinek segíteni probálsz, és az nem akarja elfogadni, akkor ne is erőltesd, csak tudasd vele hogy te ott vagy és ha segítségre szorul, te szívesen megteszed, mert neked Ő egy fontos személy. Talán a legjobb ha megvárod amig Ő fogja kérni a TE segítséged. A nap és a szél tanmeséje példázza a legjobban ezt.


A nap és a szél tanmese.



Történt egyszer, hogy a Nap és a Szél vitába keveredett egymással. A Szél saját erejével büszkélkedett, és azt mondogatta, hogy nincs nála hatalmasabb és hatékonyabb természeti erő a világon. A Nap nem értett egyet vele: szerinte minden természeti jelenség erős tud lenni, és mindenkinek más az útja. A Szél azonban makacs volt.
„Versenyezzünk!” – mondta kihívóan a Napnak, majd azt találta ki, hogy az alattuk bandukoló  vándoron mérjék le saját erejüket.
„Az győz, aki el tudja érni, hogy lekerüljön a vándorról a nagy kabátja.” – mondta lelkesen a Napnak a játékszabályokat.

A Nap belement a versenybe, és átadta a kezdés lehetőségét a Szélnek, aki el is kezdett először enyhén, majd egyre erősebben fújni, hogy letépje a vándorról a kabátját. A gyanútlan ember azonban ellenállt: amint megérezte a hideg légáramlatot, összébb húzta a kabátját, és ahogy a Szél egyre erősebben próbálkozott, ő egyre makacsabbul szorította magára a kabátot.
Végül a szél feladta. A Nap ekkor kellemesen, lágyan elkezdett sütni. Nem erőlködött, mint a Szél, hanem csak folyamatosan adta saját melegét, míg a vándor egyszer csak szétnyitotta a kabátját. A Nap tovább melegítette őt, és hamarosan le is került a kabát, a vándor pedig a ragyogó napsütést  élvezve haladt tovább az útján.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése