Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. szeptember 30., vasárnap

Egyenes arányosság: Jézus és Buddha

Egyenes arányosság: Jézus és Buddha


Jézus a szeretetről tanított, Buddha a gondolat nélküli állapotról. A szeretet és a gondolat nélküli állapot egyenes arányosságban van. Mindegy melyik úton haladsz, ha eléred az egyiket, akkor megjelenik a másik is. Minél nagyobb szeretetet érzel, annál jobban gondolat nélküli állapotba kerülsz. Ezt úgy tudatosítod, hogy megszűnik körülötted a világ.

Újra és újra sikerül elérnem, megtapasztalnom rövidebb, hosszabb időre a magas rezgést, és olyankor kisebb-nagyobb mértékben sikerül megfigyelnem magam: Születik valamennyi új felismerés, mozaik kocka, azokat rakosgatom az előző megfigyelések mozaikkockáival, és mindig ugyanazt találom, csak egyre tisztább, egyre nagyobb a kép.

Minél szebbnek látom a világot, minél nagyobb szeretet érzek, annál jobban elcsendesül az elmém, gondolat nélküli állapotba kerülök, megszűnik körülöttem a világ. Az utolsó időben az értékelésen keresztül végzek tudatgyakorlatokat, figyelmemet akarattal szépre irányítom. Ma dobogókőn voltunk, két órás autó út vezetett odáig. Hosszabb autó utak alatt már megtanultam elég jól kikapcsolni az elmém, egyszerűen azáltal hogy tudatosítom, hogy az utazás alatt úgy sem csinálhatok semmit, felesleges gondolkodnom, hogy mi lesz ha megérkezünk, vagy mi lesz holnap, az majd akkor lesz. Utazás alatt felszabadíthatom a figyelmem, nem kell gondolkodnom, szabad figyelmemmel azt csinálok amit akarok. Nézelődök, nézem a tájat, a falvakat, házakat, fákat, madarakat. Eldöntöm, hogy nem csak nézni fogom őket, hanem keresni fogom a szépet. Tudatosítani fogom, hogy mit találok szépnek, minél több szépségre igyekszek felfigyelni. Találok egy szép fát, és kimondom magamban, hogy milyen szép, gyönyörű, csodálatos ez a fa. Egy kicsit rajta hagyom a figyelmem. Felismertem, hogy ha így teszek, akkor egy óra után már sokkal könnyebben tartom a figyelmem a tájon, elcsendesül az elmém. Már nem kell erőfeszítéseket tennem, hogy figyelmem erővel a szépre irányítsam, a folyamat magától beindul.

Minél erőteljesebben elkezdek felfigyelni a szépségekre, annál jobban elfelejtem, hogy ki vagyok. Megszűnik körülöttem a világ. Elfelejtem, hogy mi volt tegnap, tegnap este, reggel, mi lesz a nap többi részében, mi lesz holnap. Elfelejtem, hogy mikor vagyok az időben, milyen év van, milyen hónap, milyen nap, milyen óra. Ez mind az ego, az Én kép, amit az elme sok figyelmet felhasználva folyamatosan fenn tart. Ha gyakorlatokat végzel, akkor pár óra alatt nagyon sok figyelmet felszabadíthatsz, és ilyenkor akaratlanul, ösztönösen is figyelmes kezdesz lenni a környezetedben lévő szépségekre. Ez egészen odáig el tud menni, hogy ha az összes figyelmed felszabadítod, ha valóban megszűnik körülötted a világ, csak az a tér marad, és csak az az idő, pillanat, amiben épp testeddel vagy, akkor mindent szépnek látsz, még a kutyaszart is, ami szép az káprázatosan gyönyörű lesz ebben az állapotban, ami kevésbé szép, az gyönyörű lesz, ami csúnya, azt szépnek fogod látni. Ez az a bizonyos rózsaszín szemüveg amit a szerelmes emberek hordanak.

Mindegy, hogy elkezded a figyelmed szépre irányítani, gondolataidat szeretet, hála, értékelés körül áramoltatni, vagy leülsz és meditációval kikapcsolod az elméd, felszabadítod a figyelmed, ugyanoda jutsz. Aki egy órát meditál, az szeretetet fog érezni, aki egy órát szeretet gyakorlatokat végez, az kikapcsolja az elméjét, gondolat nélküli állapotba kerül.

Olyan csodálatos megélni ezt az állapotot, emlékszem gyerekkoromban sokszor nagyon erőteljesen tapasztaltam erdőkben ezt a tudatállapotot. Hatalmas a csend, és nagyon hangosak a csendből néha felszólaló madárkák, erdei hangok. Érzed az erdő illatait, látod a rezdüléseit, hallod a hangjait, szinte egyé válsz az erdővel. És mindeközben mosoly van az arcodon, olyan érzésed van, mintha épp ezer voltot engedtek volna beléd, szinte izzasz, robbanni készülsz az energiától. Nagyon csodásan érzed magad a testedben.

Energialények vagyunk, megfelelő tudatgyakorlatokkal energiához juthatunk. Ha az ember felismeri, megtapasztalta hogy akaratos tudatállapot változással energiához jutott, szeretetet kezdett érezni, akkor megváltozik a világnézete, élet felfogása, új célok jelennek meg. A boldogság kulcsa a kezünkben van, eljött az idő, hogy figyelmünket megtanuljuk a megfelelő módon irányítani, hogy magasabb életenergia szinteket tapasztalhassunk meg, felemelkedhessünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése