Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. szeptember 3., hétfő

Hogyan szeressük magunkat?

Hogyan szeressük magunkat?


Szereted magad? Sok bölcsesség állítja, hogyha nem tudod szeretni magad, akkor másokat sem tudsz szeretni. De hogyan kell szeretni önmagunkat?

Szeretni azt jelenti, hogy valamire, valakire időt szánsz, figyelmet szánsz, törődsz vele. Vannak gyönyörű házak. Nem azért gyönyörűek mert hatalmasak, és drágák, - azért gyönyörűek mert a lakójuk mindig törődött velük, mindig idejében lecsiszolta, újra festette a kerítést, kijavította a nádtetőt, sok figyelmet, sok időt szánt a házára, sokat törődött vele. Ha ilyen házba belépünk, akkor észrevesszük, hogy a ház ragyog, kisugárzása van, szinte él. És valóban gyönyörű, szinte művészi alkotás. Az ilyen házakat nagyon szeretik, nagyon sok időt, figyelmet, törődést kapnak.

Bármi ami bőségesen kap időt, figyelmet, törődést, az megszépül, vagy megokosodik. A ház szép lesz, a kutyus, a ló okos. Ha van egy kutyánk akivel foglalkozunk, akire kiskora óta sok időt szánunk, sok figyelmet kap tőlünk, sok törődést, - az a kutyus okos lesz. Bárki, bármi ami elég szeretetet kap, az szép lesz, okos lesz. A szeretet nem más, hogy odaadjuk az időnket, a figyelmünket, törődünk valakivel, valamivel.

Egy albérlő nem szereti a házat melyben egy ideig például a munkahelyváltoztatás végett élnie kell. Ez az ember nem fog kiülni a teraszra, nem fogja teázás alatt azt figyelni, hogy melyik deszkát kell majd újrafesteni, megigazítani a kerítésen. Nem fog időt, figyelmet szánni a házra, nem fog törődni vele, - nem szereti a házat. Vannak olyan megkeseredett emberek, akiket olyan régen nem szerettek már, hogy ma már azt kívánják a többi embernek, hogy ők se legyenek boldogok, ők se legyenek szeretve, ők is szenvedjenek. Az ilyen ember képes kárt okozni a szép házban, valamit készakarva tönkre tesz, elcsúnyít. Nem tud már szeretni, csak a szeretet hiányát ismeri, az építő erő helyett, a lebontó, pusztító, gonosz erőt.

Az emberi kapcsolatainkban is a szeretet hasonló, mint a ház és lakója közötti szeretet kapcsolat. Akik igazán szeretik egymást mindkét félről, azok odafigyelnek egymásra, időt szánnak egymásra, törődnek egymással. Egy anya túlzásba is viszi a figyelmet, képes órákat a babát figyelni, minden egyes mozdulatát, lélegzetét. Párkapcsolatokban ritka az olyan pár, ahol valóban figyelnek egymásra. Sok az olyan párkapcsolat, mint az albérlő a házban. Akinek segíti az életszakaszát a partnere, de valójában nem szereti, nem figyeli, nem szán rá időt, nem törődik vele. Erre mondta egy bölcs ember, hogy az emberek nem a halat szeretik, hanem a hal ízét.

Addig nem tudjuk a másik embert szeretni, amíg nem tanultuk meg önmagunkat szeretni. Önmagunk esetében is szépen meglehet érteni a szeretetet a ház példájával. Testünkben is van egy lakó, testünk egy ház a lakónak. A lakó a lelkünk, az öntudatunk, aki használja ebben az életben ezt a testet, házat. Te mennyit törődsz a házaddal, testeddel? Valóban szereted, vagy csak albérlőként viselkedsz benne, akinek teljesen mindegy mi megy épp tönkre. Mennyi figyelmet, időt szánsz magadra, mennyit törődsz magaddal? Szereted magad? Ha nagyon szereted magad, akkor gyönyörű kisugárzásod lesz, olyan leszel mint az a ház, amellyel a lakója sokat törődött. Ezt érezni fogja rajtad a környezeted.

Van egy elméd, amit néha pihentetni kell. Ami nagyon hasonlóan működik, mint egy számítógép, sok program megnyitódhat, amely sok életenergiádat elfogyaszt. Az elmét olyan tevékenységekkel kapcsolhatod ki, amelyek során minimális agyalásra, gondolkodásra van szükséged. Ilyen egy vízparti séta, vagy egymás után pár olyan nap, amire nem terveztél be semmit. Napi két óra séta vízparton, tökéletesen karban tartja az elméd. Két óra séta alatt elcsendesül az elme, rend lesz a gondolatok között, becsukódnak a felesleges programok. Szánj időt, figyelmet az elmédre, törődj az elméddel, meglásd meghálálja. Ha rendszeresen rendet raksz, sokkal koncentráltabb lesz a figyelmed, sokkal több szabad figyelmed lesz, sokkal nagyobb lesz a felfogásod, megértésed. Az elméd egy nagyon fontos része a házadnak, amire figyelned kell. Ha szereted magad akkor egészségesen táplálkozol. Szánsz időt a bevásárlásra, főzésre, szánsz figyelmet az önakaratra, ellenállsz a káros ételeknek, nem teszel kárt a házadban. 

Ha albérlőként viselkedsz, ha nem szereted magad, akkor azt eszel amit akarsz, annyi alkoholt, cigarettát, drogot fogyasztasz amennyit akarsz. Ha nem tudod magad szeretni, akkor másokat sem tudsz szeretni. Ha kárt okozol magadban, akkor kárt akarsz majd okozni másokban is. Ha gyönyörű házat akarsz, akkor sok időt kell szánnod magadra, türelmesnek kell lenni magaddal, sok figyelmet kell szánnod magadra. Törődnöd kell az elméddel, táplálkozásoddal, és külső testeddel is. Időt kell szánnod önmagadra, hogy megtanuld szeretni magad, hogy másokat is szerethess. Tekints úgy magadra, mint egy csodálatos teremtményre, amivel ha törődni fogsz, akkor ragyogni fog a sok szeretettől. Miután megtöltődsz szeretettel, könnyű lesz másoknak adni belőle. Úgy fogod érezni, hogy egyre több időd van, végül megszűnsz érezni az időt, már olyan sok lesz belőle, hogy többé nem törődsz vele. Az idő maga az életenergia, a szeretet, amit ezen a tudatszinten még nem tudunk felfogni, de nem is kell. Elég most annyit tudni, hogy ha megakarsz tanulni szeretni, akkor először magadat kell megtanulnod szeretni, az pedig azzal kezdődik, hogy szánsz időt magadra, elkezdesz sétálni, egészségesen élni, ápoltan tartani magadat. Minél több időt szánsz majd magadra, annál több időd lesz a környezetedre, kapcsolataidra is, annál szebb lesz a környezeted, annál szeretet teljesebbek lesznek a kapcsolataid. Annál több szeretetet fogsz kisugározni magadból, amivel feltöltöd a környezeted, embertársaidat.

Zsigray András


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése