Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. szeptember 29., szombat

Hogyan ismerd fel a hamis gurukat, vagy az illuziókat ígérő szélhámosokat.


Hogyan ismerd fel a hamis gurukat, vagy az illuziókat ígérő szélhámosokat.


Sajnos személyes tapasztalat alapján mondhatom, hogy ha valaki képes felismerni, hogy manipulátorral van dolga, azonnal hagyja el, szakítson meg vele minden kapcsolatot. 

Tapasztalatom szerint a manipulátorra nincs hatással a józan ész, racionális indokokkal nem lehet meggyőzni, mivel csak a saját gondolatai, saját világa, saját érdekei mozgatják. Úgy tesz, mintha közös érdekből tenne meg dolgokat, a másik véleményét egyáltalán nem veszi figyelembe, legtöbbször meg sem kérdezi. Utána úgy állítja be, mintha a másikért tette volna mindazt, amit elkövetett ellene. Hazugságaival képes a másikat meggyőzni arról, hogy saját maga a hibás, mert nem tud olyan szintre emelkedni, mint ő, nem tudja olyan jól átlátni az összefüggéseket. Bűntudatot kelt a másikban olyan dolgok miatt, amit belemagyaráz adott történésekbe, és a másik ELHISZI, amit mond, egészen addig, amíg egyszer csak rá nem döbben, hogy a manipulátor teljesen átírta a történetet, és már el is hitte magának a sok hazugságot, amit kitalált. Talán itt lehet felismerni a manipulátort, amikor a múltat teljesen másként adja elő, mint ahogy megtörtént.

Egy baj van: közben nagyon nehéz felismerni. Amíg az elbűvölő korszakát éli, lehetetlen. Később aztán jelentkeznek a jelek, de ha valaki nem elég erős, nem veszi észre, hogy manipulálják. Az első igazáságtalannak érzett bűntudatnál el kell gondolkodni, mi történik.

A teljesen jó szándékú (mindenkiről elsőre a jót és kölcsönös jó szándékot feltételező) emberek esélytelenek felismerni a manipulációt. Amikor viszont már gyanakszol, azt meg a manipulátor veszi észre és azonnal lép. Attól függ a reakciója, hogy akar-e még valamit az áldozattól? Általában gyorsan megszabadul tőle. És tényleg másként emlékszik a történtekre. Mindig a másik a hibás. Nem tudnak veszíteni a legpitiánerebb kis játszmákban sem. Érthetetlen érzelmi sivárság és heves indokolatlan érzelem kitörések keveredése. Mindig mindent tudnak, jobban, mint te. Dicsekszenek, jó színben tüntetik fel magukat. Eleinte (a megkaparintási/bekebelezési időszakban) rád telepszenek érzelmileg, magukhoz láncolnak. Nagyon ráéreznek, miben szenvedsz hiányt (szerelem, barátság, szex, megértés). 

Az első szakaszban minden apró kis érthetetlen dolog felett átsiklik az áldozat, ami később (a lekoptatási időszakban) a kételkedés magját veti el. Nagyon érzékeny a manipulátor arra, ha valamit titkolnak előtte. Mindent tudni akar az áldozatról és úgy ügyeskedik, hízeleg, hazudozik, hogy az áldozat maga mond el mindent, önként. Korábbi áldozataitól megpróbálja elválasztani az éppen futó áldozatot, nehogy kiderüljön a manipuláció. 

A "bekebelezési" időszakban felelőtlen, merész, rámenős, mohó, erőszakos. A "lekoptatási" időszakban teljesen megváltozik. Aggodalmaskodik, nem ér rá, őt belerángatták ebbe a helyzetbe, stb. Ha nem érzi, hogy rájönnek a manipulációjára, biztonságban érzi magát, akkor a "belebelezési" és a "lekoptatási" időszak váltakozva, hullámszerűen visszatérhetnek. Így élvezi a játékot. Tárgynak tekintve az áldozatot, aki a saját kielégülésének eszköze. A külső értetlen szemlélő nem érti mi történi vele.

Mit lehet tenni ellene, hogy ne érezzük magunkat átverve? Semmit. Tartsuk magunkat távol az effajta manipulátoroktól. Mivel nincs lelkiismeret furdalásuk nem éreznek megbánást. Ignorálni kell őket. Átnézni rajtuk, ezt nehezen viselik. 

Szerintem ne próbáljunk elégtételt, revansot venni. A saját terepén ő a verhetetlen bajnok. Más területére pedig nem lép. Csak veszíthetünk. Nekünk nincs meg a De legyünk óvatosak. A legbiztonságosabb, ha nem éreztetjük velük, hogy tudjuk mit takar az álarcuk, mert egy részük kiszámíthatatlan. Számukra csak egy fontos, az „első ember” saját maguk, illetve annak a biztonsága.

 Hogy táplálhassa minden nap a néha kisebb stadionba is alig elférő egóját, megnyerhesse a mindennapi csatáit és mindig, de mindig győzzön.

Esetleg ha olyanba botlunk, akit szintén manipulált azzal megbeszélhetjük a velünk történteket.

Én véletlenül jöttem rá, hogy mi történt velem. Lassan összeállt a kép, mint egy puzzle kis darabjai. Tanulságos tapasztás volt. És tudatosult bennem, hogy aki kedves és jónak tűnik, az nem mindig az.

Azóta olyan vagyok mint a mondásban: 
"Kinek egyszer megégette száját a kása, az aludttejet is megfujja.

Így hát ezentúl mindig letesztelem ha igazat prédikálnak vagy csak ámítanak. A legutolsó ilyen manipulátor, azzal dicsekedett, hogy bárhová át tud lényegülni. Huh. Ez azért eléggé illyesztő lehet. Mert gondolom senki sem szeretné ha az ő intim szférájába valaki bármikor bekukkinthat, vagy megjelenhet, akár látható, akár láthatatlan formában. Ezért leteszteltem. Eltűntem a főld színéről. Vagyis lementem a Parajdi sóbányába. Közben hátrahagytam egy levelet, ami felcsigázta a kiváncsiságát, de nem csak az ővét, hanem az összes körülötte lézengő áldozatot is. Sajnos egyikük sem tudott megtalálni. Még akkor sem amikor feljöttem a felszínre. Halvány gőzűk sem volt, hol lehetek. 

Ezért ajánlom neked is, bármiröl is prédikálna valaki neked, akármennyire meggyőző érvekkel is állna eléd, teszteld le. Bizonyosodj meg hogy az amit ígér, igaz? Vagy amit tanít, azt ő is megtestesíti. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése