Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. szeptember 12., szerda

9 taktika, amit manipulatív emberek alkalmaznak, hogy elhallgattassanak

9 taktika, amit manipulatív emberek alkalmaznak, hogy elhallgattassanak.


A manipulatív emberek a megtévesztés nagymesterei. Elsőre megbízhatónak tűnnek, ám ez csak felszínes első benyomás, amivel bevonzanak a kapcsolatba.

Mint egy húsevő növény.
Egy manipulatív embert nem igazán érdeklődik irántad azon túl, hogy kontrollt szerezhessen fölötted, és saját tervei megvalósítására használjon fel. Módszerei rendkívül sokszínűek és nehezen észrevehetőek.

Összezavarnak, megkérdőjelezik a valóságodat, eltorzítják az igazságot, áldozatot játszanak, nem vállalják a felelősséget, védekezésre kényszerítenek, kritizálnak, vagy fenyegetnek.
Íme néhány módszer, ami segíthet felismerni, miben vagy benne. Ha észreveszed ezeket a jeleket, gyanakodj, maradj kapcsolatban saját benső igazságoddal, és őrizd meg integritásodat!

1. Az egyetlen igazság
A manipulatív emberek – hasonlóan agresszívan kommunikáló társaikhoz – hajlamosak azt hinni, hogy az övék a létező egyetlen igazság a Földön. Az egyetlen jó megoldás a helyezetben. Az egyetlen út a cél eléréséhez. Ami persze az ő céljuk, hiszen mi más is számítana?
Kontrolláló, abuzív és manipulatív emberek nem kérdőjelezik meg magukat. Nem gondolják azt, hogy ők is hibázhatnak. Szerintük mindig más a felelős a problémákért. ~ Darlene Ouimet

2. A probléma tagadása
A manipulatív emberek ártatlan tekintettel, negédes hangon tudnak megszólalni, túl közel jönnek, akár meg is érintenek, hogy barátságosságuk látható legyen. A problémát gyakran tagadják. Szóbeli megnyilvánulásukra nagyon jellemző a szarkazmus:
„Miért nem csinálod Te, úgyis mindig jobban tudod.” „Ne aggódj miattam, rendben leszek, meg tudom csinálni – mint ahogy általában is nekem kell.”

3. A felelősség kerülése
A manipulatív ember célja a kapcsolat megőrzése a felszínen, miközben a mélyben bojkottálja azt. Mindent elkövet, hogy kielégítse szükségleteit, csak mindezt nem fejezi ki nyíltan, direkt és közvetlen módon – nem vállalja a felelősséget saját magáért, viselkedéséért, szükségleteiért és érzéseiért.

4. Szavak híján cselekvés
Nem tudja őszintén, szavakban kifejezni, ami benne zajlik, hanem azt megcselekszi. Viselkedésével ellenkezik az ellen, amit úgy érez, hogy nem fair, miközben mégis megpróbálja megmenteni a kapcsolatot, amit nem mer kockáztatni.
Elfojtott agressziója, negatív érzései indirekt módon fejeződnek ki: halogatás, késés, feledékenység, szarkazmus, burkolt megjegyzések, szótlan neheztelés, pletyka, lázadás, mellébeszélés formájában.

5. “Ha elég bénának mutatom magam, valaki majdcsak megment.”
A manipulatív emberek gyakran apellálnak segítőkészségünkre, érzékenységünkre, érzelmi fogékonyságunkra. Lehet, hogy eleinte sok dicséretet is kapunk nagyszerűségünk miatt. Nemsokára azonban a dicséretek elapadnak, és már csak az ő érdekei számítanak a kapcsolatban. Mi pedig benne maradunk abban, hogy megcsináljuk a dolgokat helyettük, “hiszen mi olyan jól tudjuk.”



6. A hátad mögött mást mond
Figyeljünk kicsit jobban arra, hogyan beszél ismerősünk másokról: másoknak hasonló stílusban fognak beszélni rólunk. A manipulatív emberek mesterei a háromszögelésnek, olyan helyzetek kialakításának, amik rivalizálást, intrikát, pletykát, irigységet, diszharmóniát eredményeznek.

7. Projekció
A projekció azt jelenti, hogy valaki saját saját el- vagy fel nem ismert érzéseit, problémáit másoknak tulajdonítja. A manipulatív emberek gyakran élnek ezzel az egyébként kis mértékben mindannyiunk által használt védekezéssel. Ilyenkor arra leszel figyelmes, hogy saját hibáinak beismerése helyett Rád és a környezete más tagjaira hárítja a felelősséget. Elő sem kerül az az opció, hogy saját maga fejlődhetne valamiben – az áldozat lesz az, aki felelősnek érzi vagy akár szégyelli magát a dolog miatt.

8. Értelmetlen beszélgetések
Egy manipulatív ember fegyvertárában megtalálható a körkörös érvelés, a személyeskedés, a szarkazmus, és a gaslighting (a pszichológiai terror olyan fajtája, amiben az áldozatot nem valós információkkal szembesítik, mire az kételkedni kezd saját emlékezetében, kognitív képességében). Elterelik a beszélgetést a fő problémáról, bűntudatossá tesznek pusztán amiatt, hogy érzel vagy gondolkodsz. Már-már mindössze annyi a probléma, hogy létezel. Nem érted, hogyan kezdődött a vita, amely már rég nem a vacsoráról, hanem a Te családod és gyermekkorod problémáiról szól.

9. Fenyegetések
Amikor egy manipulatív ember veszélyeztetve érzi felsőbbrendűségét, nem hajlandó figyelembe venni álláspontodat: kívánalmainak nem teljesítése esetén fenyegető, félelmet ébresztő konzekvenciákat helyez kilátásba. Ha valaki nem ismeri el, hogy a Te álláspontod, véleményed lehet különböző az övétől, nem fogadja el hogy határokat szabsz, és ezek feladására akar kényszeríteni, vedd nagyon komoly figyelmeztetésnek.

Megoldások
A. Ne vesztegesd az idődet!
Ne vesztegesd az idődet olyasvalakire, aki az iránt kötelezte el magát, hogy félreértsen Téged. Neki hiába próbálod elmagyarázni, vele fölöslegesen akarod megkedveltetni magad – Te mint személy nem érdekled őt. Ne szállj vitába, hanem támogasd saját magadat, hogy valójában az ő abuzív magatartásuk a probléma, nem pedig Te. Mihelyt azt érzékeled, hogy eszkalálódik a helyzet, zárd le a beszélgetést és fordítsd energiáidat saját magadra.

B. Csak az számít, amit látsz!
Az alapján ítélj meg embereket, amit tesznek, ne az alapján, amit mondanak! A manipulatív kommunikációs stílusnak az a lényege, hogy az illető nem tudja őszintén, szavakban kifejezni, ami benne zajlik, hanem azt megcselekszi. Viselkedésével ellenkezik az ellen, amit úgy érez, hogy nem fair, miközben szóban megpróbálja megtartani a kapcsolatot, amit nem mer kockáztatni.

C. Légy kapcsolatban a valósággal!
Amikor egy manipulatív emberrel vagy, nehéz megbízni abban, amit érzékelsz. Ha nem érzed jól magad egy szituációban, nem tudsz mit válaszolni és azt gondolod, hogy nincs választási lehetőséged, van esély rá, hogy épp manipulálnak. Ilyenkor segít, ha ismerősöket kérdezel meg, hogy ők hogy látják a manipulatív embert/szituációt, vagy leírod ami történik Veled. Egy támogató közösség rendkívül sokat tud segíteni abban, hogy határokat szabj és nemet mondj.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése