Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2019. július 6., szombat

Szeretet, és félelem - Sardnargis

Szeretet, és félelem


Ha nem meleg a víz, akkor milyen? Hideg. Vagy langyos. Ha nem érzek félelmet, akkor mit érzek? Szeretetet. Vagy semleges az érzelmi állapotom.

A szeretet, és a félelem, egyugyanazon energiának a két szélsőséges megnyilvánulása. Az emberi életenergiának. Hogy ki milyen életenergia szinten él, azt pontosan megmutatja az érzelmi állapot. Gyerekkorban még szeretetben élünk, felnőtt korban legtöbbször már állandó félelemben élünk.

Vannak pillanataink, amikor felnőtt korban is megtapasztalunk erőteljes szeretet érzelmeket. Olyankor boldogok vagyunk. Amíg az ember nem indul el az önismeret útján, nem kezdi el tanulmányozni önmaga működését, addig csak véletlenül tapasztalhat meg erőteljes szeretet érzelmeket.

A szeretetnek, és félelemnek nagyon sok megfigyelhető megnyilvánulása van, melyek tanulmányozhatóak saját testünkön, lényünkön.

Amikor szeretetet érzel, olyankor elvan lazulva a tested. Az izmaid lazák, nincsenek befeszülve, elvannak ernyedve. Hatalmas szeretet érzelmek megélésénél, jellegzetes a szem bambuló megnyilvánulása, révülő tekintet, mely az ellazult szemizmok jele. Az egész tested laza, még a szemizmaid is. Ebben az állapotban csendes az elméd. Nem gondolkodsz, nem jut eszedbe semmi. Az összes figyelmed felszabadul az elmédtől, megjelenik az öt érzékszervednél. Lazulva bambulsz, de mindeközben rengeteg apró részletet felfogsz a testedet körülölelő környezetből. Sok illatot érzel, sok hangot hallasz, 180 fokban látod a tájat magad előtt, ha nem is élesen. Mély nyugalmat érzel, erőteljes belső békét. És szeretetet. Ilyen állapotban tipikusan szelíd az ember. Hangja lágy, alázatos, békés, nyugalmat sugárzó. Az emberből árad a nyugalom. Ha egy másik emberrel találkozol ebben az állapotban, akkor érezni fogod a másik ember érzelmeit. Érezni fogod amit érez. Az ember a szeretetben érzi a világot, és nem gondolja. Együtt-érző.

A félelem ennek az állapotnak az ellentéte. Tested feszes, izmaid befeszülve, erőteljes esetben szoríthat a mellkasod. Hatalmas félelem érzelmek megjelenésénél, jellegzetes a szem ugrálása, mintha egy lövészárakból figyelnénk a felénk rohanó hadsereget, keresve a célpontot. Az elménk tele van gondolatokkal, a pillanat töredékei alatt percek játszódhatnak le belső mozivásznunkon. A néma kisfilmek pillanatonként váltják egymást, erőteljes összezavarodást kiváltva a figyelmünkben. A külső öt érzékszerv halott, nem tudunk figyelni velük, nem tudunk koncentrálni. Csak nézel, de nem látsz. Pánikban képes vagy belefulladni bokáig érő vízbe. Erőteljes belső feszültséget érzel. És félelmet. Ilyen állapotban tipikusan agresszív az ember, fel van készülve a támadásra. Hangja erőteljes, nyugtalan, feszültséget sugárzó. Az ilyen emberből árad a feszültség. Ha egy másik emberrel találkozol ebben az állapotban, akkor az összes rossz emlék eszedbe fog jutni róla pár pillanat alatt. Nem érzed majd az érzelmeit, nem tudsz érezni, csak gondolkodni tudsz

Szeretet, félelem. Szív, és az elme. Tér, és idő. Ez mind ugyanaz. Amikor szeretetben élsz, akkor nyitva van a szíved, mellyel érezni tudod a világot. Az öt külső érzékszerv felett a egy belső hatodik érzékszerv. Amelyet lecserélhetsz az elmére is, érezheted, vagy gondolhatod a világod. A tudatos, önismerettel rendelkező ember képes mindkét állapot megtapasztalására, akarattal képes a két állapot között átváltani. Imhotep egy olyan ember volt, aki képes volt erre. A hotep jelzőt azok a papok kapták meg, akik már békések, szelídek voltak, hosszabb ideje tudatosan nyitva tudták tartani a szívüket. Az idő, többé nem idő. Ha az ember felülkerekedik az elméjén, hosszabb ideje állandóan nyugalomban, gondolatok nélkül kikapcsolva tartja, akkor elveszíti az időérzékét. Mint gyerekkorban, amikor még nem tudtuk mit jelent az idő, még nem éltünk időre, nem gondolkodtunk, hanem éreztünk. Hatalmas szeretet érzelmekben megszűnik az idő, felerősödik a tér, a jelenlét, a pillanat.

Sok úton eltudsz jutni a szeretetig. Kitudsz szabadulni a félelemből. Bármelyik megnyilvánulásra tudatosan hatni kezdesz, az befolyásolja majd a többit, - ha egy asztalt húzni kezdesz, mindegy melyik lábánál fogva húzod, a többi lába is jönni fog vele. Hathatsz a tested ellazultságára. Hathatsz az elméd elcsendesítésére. Hathatsz a figyelmed koncentráltságára. Hathatsz az öt érzékszerved megfigyelésére. Hathatsz a szeretet érzelem tudatos kiváltására. Hathatsz a szelíd, vagy agresszív tetteidre. Hathatsz az érzelmi érzékelés megtapasztalására. Hathatsz az időre. Bármelyikre is fogsz hatni, a többi is változni kezd.

Sok vezetett meditáció elején, először ellazítanak a fejed tetejétől a talpadig. Vagy feküdj bele egy kád forró vízbe, amely elernyeszti az izmaid. Vagy menj el egy masszázsra. Ülj ki naplementénél a teraszra, vagy a rétre, folyópartra, és arra figyelj, hogy ellazult a tested. Mélyen ellazult, egészen a bambulásig.

Csendesítsd el az elméd. Az elme elveszi a figyelmed, és sok esetben őrült módon használja, teljes összezavarodottságot kiváltva. Úgy tudod elcsendesíteni, hogy elveszed tőle a játékát, elveszed a figyelmedet. Akarattal egy pontba tartod a figyelmed kitartóan. Az összes vallás ezt tanította, csak már elveszett az ősi bölcsesség. Ott a rózsafüzér, azt mondja a pap, hogy rózsafüzér szerint imádkozd végig az imákat. A hindi pap, meg azt mondja, hogy a mantrákat mond el egymás után több százszor. Az indián pap, a sámán meg azt mondja, hogy kántáld a megadott szöveget egymás után több százszor. Ha így teszel, akkor elveszed a figyelmed az elmédtől, és megnyílik a szíved. A zen buddhisták az ülésre figyelnek. Más buddhisták kitartóan a saját lélegzetüket figyelik. Vezetett meditációban, azt figyeled amit a vezető beszél. Minél jobban elcsendesül az elméd, annál jobban lazább lesz a tested is, meglátod.

Szeress. Akár gondolatban, akár tettben. Légy szelíd, alázatos, megbocsájtó, önfeláldozó, könyörületes. Minden egyes gondolat, vagy tett után, azonnal érzékelni fogod, hogy csendesebb lett az elméd, lazább lett a tested. Ez Jézus tanítása. Buddha az elmén keresztül érte el a változást. Jézus a szereteten keresztül mutatta meg az utat, azzal hogy a keresztről is azt üzente, hogy bocsássatok meg, kinyilvánította a legnagyobb szeretet tettet. Amikor egy ellened vétkezőnek megbocsájtasz, az óriási szeretet. A tetteit követték az érzelmei, elméje kiürült, teste teljesen feszültségmentes volt.

Hathatsz az időre. Alakítsd át az életed, többé ne élj időre. Bármikor sikerül tudatosítanod, hogy kiszabadultál az időből, azaz lett szabadidőd, azonnal ellazul a tested, elcsendesül az elméd, megszelídülsz. Bármikor amikor sietned kell, türelmetlen vagy, megtapasztalod az erős félelmet, agressziót, belső feszültséget. Ma korábban bemegyek a munkába, hogy biztosan elérkezzek a szokásos feladatokkal, nem fogom az időt figyelni. Ma van időm, ma szabad napot veszek ki, ma lazulok, megnyugszok, kikapcsolok. Vége a munkának, a nap hátralévő részében idő nélkül élek. Azaz elme nélkül, gondolatok nélkül, félelem nélkül. Szeretetben, jelenlétben.

Sardnargis


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése