Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2019. július 6., szombat

Nyugalom - Sardnargis

Nyugalom.



Mikor éreztél utoljára nyugalmat? Milyen érzés a nyugalom? Ismerek egy helyet kint a Dunán, ott mindig nagyon nagy a nyugalom. Sokunknak van kedvenc helye, amelyet azért szeret, azért keres fel rendszeresen, mert az egy nyugodt hely. Nincs kiírva, hogy az a nyugalom helye, az emberben belül történik meg a változás, az ember belül nyugszik meg. Nyugalmat érez.

Milyen érzés a nyugalom? Érezd magad otthon. Milyen érzés otthon érezni magad? Nyisd ki jobban az ajtót, - érezze, hogy nem kell félnie, - hadd jöjjön be a cica. Milyen érzés nem félni? Úgy tudatosíthatjuk az érzéseinket, ha van mihez viszonyítani őket. Érzéseink két nagy csoportba oszthatóak, a szeretet és félelem csoportjába. Az egyik érzés csoport elkezdi kiengedni, ellazítani, felolvasztani a testünket, a másik csoport összehúzza, befeszíti, megköti. A szeretet felszabadító érzés, a félelem szorongató érzés. Érezhetsz belső nyugalmat, vagy belső feszültséget. Minél jobban felengedsz, annál nagyobb belső nyugalmat fogsz érezni. Minél jobban összehúzódol, annál nagyobb belső feszültséget.

Testedben érzed a szeretetet, és a félelemet is. Nyugalomként, vagy feszültségként. Érezd otthon magad. Otthon nyugalmat érzünk, nem félünk, biztonságban vagyunk, a félelem hiányát, a szeretetet érezzük. Az ember felismeri, tudatosítja, ha nagyobb nyugalmat kezd érezni a megszokottnál. A nyugalomnak szintjei vannak, mélysége van. Kimész egy gyönyörű parkba, leülsz egy padra, megtekinted a naplementét, és elönt a nyugalom. A nyugalom érzete. Minden ami körülöttünk van, az vagy szeretet, vagy félelem. Az egyik nyugtat, a másik feszít. Minden ami szép, ami harmonikus látványt nyújt, legfőképpen az Isten által teremtetett természet, - az elkezd megnyugtatni. A madárcsicsergés, a vízcsobogás, a természet hangjai elkezdenek megnyugtatni, a város zaja elkezd befeszíteni. Mind az öt érzékszervünk esetében megvan mit jelent a szeretet, és a félelem. Mi kezd el megnyugtatni, mi kezd el befeszíteni. Rajtad ál, hogy érzékszerveiddel, figyelő szerveiddel melyik érzék csoportot figyeled meg. Finom illatok, puha tapintások, természetes hangok, csend, harmonikus látványok, mind elkezdenek megnyugtatni.

Milyen érzés a nyugalom? A nyugalomnak testi érzete is van, amelyet nagyon nehéz megfigyelni önmagunkon. Először azért, mert nehéz elérni egy mélyebb, nagyobb nyugalmi érzetet. Ritka. Másodszor azért, mert nagy tudatosság, nagy testi figyelem kell ahhoz, hogy a nagy nyugalom érzet alatt eszünkbe jusson megfigyelni saját magunkat. De ha sikerül, akkor valami olyasmit tapasztal az ember, mintha a nyugalom megjelenésénél, a köldökünknél létrejönne egy aprócska fénylő csillag, mely energiát sugároz ki magából. Majd ahogy a nyugalom érzet növekedik, úgy kezd növekedni ez a sugárzó kis energiagömb. Diónagyságú lesz, majd teniszlabda. Amikor már olyan nagy, hogy eléri a szívünket is, olyankor már olyan érzése van az embernek, mintha kinyílt volna, mint egy rózsa a bimbójából. Ezek már gyönyörű emberi érzetek, ritkák mint a gyémánt.

Nagyon sok jelenlét gyakorlat ismert, melyek mind arra szolgálnak, hogy kikapcsolják az elmét, elvonják a figyelmet az elmétől, megjelenjen az elvont figyelem az öt érzékszerv felhasználásánál. Felerősödnek, többet látunk, hallunk, érzünk, ízlelünk, tapintunk. Kicsivel szuperebb emberek leszünk, valóban felerősödnek az érzékszervek. Természetes állapotban, például egy nyaralásnál, esti sétánál a tengerparton, miközben épp naplemente van, - azt tapasztaljuk, hogy elkezd növekedni a kis energiagömb a köldöknél, és a növekedéssel együtt erősödni kezdnek az érzékszervek is. Ha sikerül kikapcsolni az elmét, mindegy hogy természetes úton, vagy tudatos gyakorlatokkal, - azonnal nyugalmat kezdünk érezni, és azonnal erősödni kezdnek az érzékszervek. Gyerekkorban még sokkal nagyobb nyugalmi állapotokat szoktunk megélni. Emlékezz, milyen nyugalmat éreztél nyári szünidőben egy erdei séta alatt, és milyen élő volt eközben az erdő. 

Csodálatos érzés a mély nyugalom érzete, és csodálatos tapasztalás felerősödött érzékszervekkel átélni a világot. Reggel felébredsz, és figyelsz arra, hogy nyugodt maradj. Figyelsz arra, hogy nyugodt dolgokra figyelj az öt érzékszervvel. És figyelsz arra, hogy milyen szinten sikerül nyugalmat érezned. Megjelenik a köldöknél a kis csillag, és akaratlanul is egész nap figyelmes vagy a körülötted lévő madárcsicsergésre, lépteid hangjaira, felhők formáira. Jelen vagy. Ismered a jeleket. Ma csak borsóméretű volt, de szinte egész nap jelen volt a nyugalom energiagömbje. Nembaj, holnap már picivel nagyobb lesz. Egész napi nyugalom, belső béke érzet után, este nagyon könnyű meditálni, mely során gyorsan nagyon mélyre tudunk süllyedni a nyugalomba. Több hónap után labdaméretűvé növekedik az energiagömb, eléri a szívet tartósan is. Egész nap eufóriában leszel, hatalmas nyugalom érzetben, szeretet érzetben. Ez az út ide vezet. Kell ettől csodálatosabb életcél? 

Sardnargis


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése