Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2019. február 10., vasárnap

Türelmetlenség

Türelmetlenség


Mi a közös az öt élethelyzetben? Nem tudod befűzni a cérnát a tűbe. Remeg az alkoholista keze. Kapkodva csinálsz rendet. Rángatózik az idegileg kikészült ember szeme. Nagyon gyorsan felkapod a vizet.

A belső feszültség, nyomás alatt tartja az embert. Az ember energialény, akinek a teste vagy feszültség alatt van, vagy feszültségmentes. A spirituális tanítók a teljes feszültség mentes állapot eléréséről tanítanak, a bizonyos belső békéről. Pillanatokra, percekre, órákra, könnyebb megtapasztalni a belső békét, de tartósan napokon, hónapokon keresztül, már nagy kihívás. Sokat kell az embernek önismeretet tanulni, hogy képes legyen a saját testét tudatosan feszültségmentesen tartani.

A fizikából ismerős a feszültség kifejezés. Felteszel egy fazék vizet forralni, letakarod fedővel, egy idő után azt veszed észre, hogy a fazék teteje elkezd rezegni, ugrálni. Már feszültség van az edényben. Ha kuktát használsz, akkor erővel lefeded az edényt, az étel nyomás alatt fog főni. Az univerzum mindig kiegyenlítődésre törekedik, így a kukta esetében is, a fazékban lévő légnyomás arra törekedik, hogy egyensúlyba kerüljön a fazékon kívüli légnyomással. Ha megnyitjuk a kieresztő szelepet a kuktán, akkor sípolva, nagy nyomással kiáramlik a gőzpára. Ennek a kiegyenlítődés törekvésnek köszönhetően építettük meg az első gőzmozdonyokat. Ugyanígy csinálunk feszültséget az autók robbanómotorjaiban. Az üzemanyag meggyullad, kitágul, hatalmas lesz a légnyomás különbség a hengerben, és a hengeren kívül, a feszültség kiegyenlítődése során erőhöz jutunk, amely mozgatja az autó. De ugyanígy működnek az elektromos eszközeink is. Ott elektromos nyomás, feszültség jön létre. Egy atom akkor van kiegyenlítődve, ha az atommagban lévő protonok száma egyensúlyban van az atom elektronhéjain lévő elektronok számával. Ha ezt az egyensúlyt felbontjuk, akkor nyomás, feszültség jön létre. A feszültség kiegyenlítődése során erőhöz jutunk, ami mozgatja az elektromos fűnyíró motorját.

Mi emberek is így működünk energialényként. Amikor valakiben hatalmas a feszültség, olyankor késztetést érez hatalmas fizikai teljesítmény leadására. Törni, zúzni, futni, ordítani, ütni, rúgni. Nagy feszültségen nagyon megerőltető a finom, lassú izom mozgás, mint a cérna befűzése a tűbe. Olyan, mintha egy Honda 1100-as motorbiciklit teli gázra húznánk, de közben csak pillanatokra engedhetnék ki a kuplungot, mert az úton üvegdarabok vannak, amiket türelmesen ki kell kerülni. A motorbicikli őrült hangos lesz, mégis csak nagyon lassan, ugrálva fog haladni a széttört üvegdarabok között. Ugrálva, mert csak picit lehet kiengedni a kuplungot, és rögtön vissza kell húzni, hogy csak pár centit haladjon a motor. Így remeg, így ugrál a feszült ember keze is a cérna befűzése közben. Így van az alkoholistákban másnap reggel oktalan hatalmas belső feszültség. Így van rendetlenség sok házban, mert az embernek megerőltető a lassú, precíz mozgás, kapkodva végzi a feladatait. Így alakul ki kényszeres izomrángatózás, az idegileg kikészült embereknél, akik már hosszabb ideje erőteljes belső feszültségben élnek, padlógázon, a kuplungot nem felengedve. Ezeket az embereket nem nehéz kihozni a sodrukból, elég gyorsan harapnak, elég egy aprócska hiba, és kirobbannak. Türtőztetik magukat, érzik a felgyülemlett belső feszültséget, nyomást, nem engedik fel a kuplungot, de ha valaki beszól, akkor elszakad a cérna, és a motorbicikli szabad utat kap.

Sardna Argis


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése