Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2019. február 9., szombat

Hosszú, és rövidtávú feszültség változások

Hosszú, és rövidtávú feszültség változások


- Hú, nagyon feszültnek tűnsz. Mi történt? 

- Ellopták az autómat. 
- Nem lehet, hogy a szomszéd utcában parkolsz, nagyon hasonlít erre az utcára.
- Nem tudom, menjünk nézzük meg gyorsan!


Amikor megpillantod az autódat, akkor olyan érzeted van, mintha egy nagy kő esett volna le a szívedről. Nem a szíveden volt, hanem a mellkasodon, valóban gátolta a légzésedet. Minél nagyobb a feszültség, annál jobban összerándulnak az izmok, mintha áram rázná az embert. Az egész testben, beleértve a vérfalak izomrostjaiban is. Összeszűkülnek az erek, a vérnyomás az egekbe ugrik, az embernek légszomja lesz. Tipikus pánikroham tünetek. Légszomjunk lesz, annyira erőteljes a szorongás érzetünk, hogy alig tágul a mellkasunk belégzésnél. Majd amikor megpillantjuk az autót, akkor hirtelen kisóhajtunk egy nagyot, ami után jól eső, felszabadult érzéssel teleszívjuk a mellkasunk levegővel. A feszült, izgalmi állapotot, felváltja egy erőteljes nyugalmi állapot.

Elmész túrázni a hétvégén a közeli hegyekbe. Szabad napod van, nincsenek feladataid, élvezed a sétát, a szép természetet. Lassan felérsz a hegytetőre, és eléd tárul a gyönyörű kilátás. Olyan érzésed van, mintha kieresztenél, mint egy lufi, érzed, hogy egyre mélyebbre süllyedsz, egyre nagyobb nyugalom önt el, miközben bambulva, megbabonázva csodálod a tájat. Szinte eláll a lélegzeted, annyira ellazul, elernyed a tested. Kitágulnak az ereid, leesik a vérnyomásod, alig dobog a szíved, mellkasod teljesen kitágul, hosszú, lassú, felszabadult belégzéseid vannak. Olyan lassú, hogy úgy tűnhet, mintha nem is lélegeznél.

Az előző írásban leírtam, mi történik lényünkben a feszültségváltozásnál. Minél nagyobb a feszültség, annál gyorsabb a mozgás, beszéd, annál több gondolat áramlik az agyban. A gondolatok feladatok, melyeket el kell végeznünk. Sok van belőlük, így sietnünk kell. Sietnünk kell, ezért úgy érezzük, hogy nincs időnk. Minél több gondolat van az agyunkban, annál kevésbé tudunk kifele figyelni. Ha most lopták volna el az autód, most adnám a kezedbe ezt az írást, akkor hiába olvasnád el egymás után huszonötször, akkor se jegyeznél meg belőle semmit. Csak néznéd, de nem látnád. Nem marad figyelem a jelenbe, nem fogjuk fel a környezetünket, nem születnek emlékek, nem tanulunk.

A hegy tetején, a mély nyugalomban teljesen lelassul a mozgásunk, beszédünk, eltűnik az utolsó gondolat is az elménkből. Kiürül az elme, kiürülnek a feladatok, figyelmünk felszabadul a környezetünkbe. Nem csak nézünk, látunk is. Odaadnám elolvasni ezt a pár sort, akkor elsőre megjegyeznéd az egészet. Emlékezz vissza, hogy nyaralások után mennyire fog az agyad, milyen könnyen tanulsz, milyen könnyen megoldást találsz a problémáidra. Milyen könnyen hosszasan koncentrálsz, nem potyog ki a figyelmed, nem veszíted el a fonalat. Az elméd nem kéri el a figyelmet, gondolatok nélkül vagy.

Az a csodálatos a létezésben, hogy az itt leírt két feszültség állapot, hosszan, tartósan is megtapasztalható. Egy hét nyaralás után, még legalább egy hétig nagyobb nyugalmat fogsz érezni, a megszokottnál. Ha három hónapig maradsz kikapcsolva, majd visszajössz a megszokott életedbe, visszajönnek a napi feladatok, akkor még legalább másfél hónapig nagy lesz a nyugalmad. Valamint minél hosszabb ideig voltál kikapcsolva, annál mélyebbre lemész, annál nagyobb lesz a felszabadultság érzeted, feszültségmentes érzeted. Ilyen állapotban nagyon türelmes vagy, nagyon nehéz kihozni a sodrodból. A megvilágosodott emberek így élnek. Ugyanígy ha elhagyott a párod, vagy leégett a házad, vagy meghalt valakid, napokon, heteken keresztül hatalmas feszültségben vagy, akkor még jó ideig feszült maradsz, ha visszatértél a normál hétköznapokba. Egy hét idegeskedés után, még egy hétig feszült leszel. Minél hosszabb ideig maradsz feszült állapotban, annál magasabb feszültségszintet érsz el. rögtön szikrázol, rögtön robbansz, nagyon könnyű kihozni a sodrodból. Tartósan kiegyensúlyozódol az ellopott autós feszültségi szinten, pánikrohamaid lesznek, légszomjad lesz, szorongani fogsz, szétmegy a fejed a rengeteg gondolattól. Maradj minél hosszabban, minél nagyobb lelki békében, meglásd megtalálod a Földi mennyországot.

Sardna Argis


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése