Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2019. február 22., péntek

Tudatlan, és tudatos gondolkodás

Tudatlan, és tudatos gondolkodás


Nem vettem észre, hogy kifogy az üzemanyag, tankolnom kell a legközelebbi kúton. Gondolkodni kezdek, hogy melyik a legközelebbi kút, majd elindulok megtankolni. Az úton odafele, eszembe jut az utolsó alkalom, amikor ezen a benzinkúton voltam. Eszembe jut, hogy decemberben voltam ott egy barátommal, akivel évente csak párszor látjuk egymást. Eszembe jut, hogy azóta kiment Írországba dolgozni. Eszembe jut, hogy az unokatestvérem is kint dolgozik. Eszembe jut, hogy őt karácsonykor láttam utoljára. Eszembe jut, hogy azt mesélte, hogy hiányzik neki a Duna. Eszembe jut, hogy hétvégén mennek ki a barátaim a Dunára.

Odaérkezek a benzinkúthoz, épp kanyarodok be, amikor azon kapom magam, hogy Dunán gondolkodok. Miért jár a fejemben most a Duna? Hogy jutott az eszembe most a Duna? Tudom, hogy eszembe juttatott egy a barátomat ez a benzinkút, mert utoljára vele voltam itt, - eddig emlékszem. De hogy jutottam el a Dunáig? Ezen gondolkodnom kell.

Sokszor megfigyeltem az agyamnak ezt a láncreakciószerű működését az utolsó években. Pillanatok alatt az egyik emlék, egy másik emléket idéz fel, amelyhez egy újabb emlék kötődik láncreakciószerűen. Pár pillanat alatt átfut az agyamon akár tíz-húsz emlék, melyek után gondot okoz visszaemlékezni, hogy melyiket, melyik követte. De ha az ember kitartóan gondolkodik, akkor képes felidézni. Pár pillanat alatt láncba kötődnek az emlékek, de több perc gondolkodás kell, hogy egy-egy láncreakciót visszatudjunk vezetni a kiinduló láncszemig.

A tudatlan gondolkodás a láncreakció szerű gondolatáramlás, mely tudat alatt állandóan jelen van az elménkben. A tudatos gondolkodás az a folyamat, amellyel a gondolatláncokat visszavezetjük.

A tudatos gondolkodással érzelmeket hozunk létre, melyek beáramlanak a lelkünkbe. Az érzelmek visszahatnak az elménkre, az elménk tudatlan gondolkodására hatnak. Az érzelmeinktől függ, hogy a tudatlan láncreakciókban, mely emlékek kapnak helyet. Az érzelmeink így töltik fel magukat, így biztosítják az energiájuknak megfelelő további gondolatokat, további érzelem beáramlást. Azok a gondolatok, emlékek jutnak eszünkbe, amelyek hasonló érzelmi állapotban születtek a múltunkban. Ha gondolataid szeretet teljesek voltak, szeretet érzelmeket engedtél be a lelkedbe, akkor azok az emlékek fognak felidéződni benned, amelyek akkor születtek, amikor boldog voltál. A láncreakcióid tele lesznek csupa szép emlékkel, mindenről csak a jó fog eszedbe jutni.

Elindulok a benzinkúthoz, majd azon kapom magam, hogy a gyerekkori balatoni kiránduláson gondolkodom, ahol nagyon boldog voltam. Vagy azon kapom maga, hogy azon gondolkodok, hogy valaki rosszat csinált nekem. Minden esetben a lelkünktől függ, hogy mi jut eszünkbe, milyen gondolatokkal, emlékekkel van feltöltve a tudattalan gondolatlánc. Minden esetben olyannak látjuk a világot, amilyennek épp érezzük. Minden pillanatban megvan a lehetőségünk, hogy tudatosan fél órát szereteten gondolkodjunk, hogy létrehozzuk az érzelmeit a lelkünkben. Hogy az elkövetkező órákban szebb hely legyen a világ.

Sardna Argis


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése