Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. június 24., vasárnap

Szeretni és szeretve lenni, öszintén tisztán.

Valaki a napokban azon panaszkodott hogy szeretethiányos. Ő csak azt akarja, hogy tudjon szeretni és szeretve lenni.
Hát ez egy rövid, értelmes, egyszerü kijelentés.
Szeretni és szeretve lenni.

Ez minden ember legföbb vágya. Csak hogy ezt sokan rosszul értelmezik. Valahogy így: Szeretnék szeretve lenni, de én ne csináljak semmit. Valójában ehhez két emberre van szükség, és kölcsönösségre. Kölcsönös tisztelet, őnfeláldozás, megértés, lemondás, és rengeteg szeretet. No meg egy kis kémia.

A legtöbb tanácsadó azt mondja hogy ha nem szeretnek csak ha valamit adsz cserébe, akkor az nem igaz szerelem. Ez lehet igaz is. Csak ha belegondolsz, előszőr TE kell adjál, ahhoz hogy kapjál. Ha meg úgy érzed hogy TE adtál, nem is csak egyszer, hanem többször, és nem kaptál semmit cserébe, akkor majd rájössz hogy ezek csak mind üres szövegek, ámítások, őnbecsapások. Ezzel a szöveggel sokan becsapják magukat. Mert elhiszik hogy ez nekik egy olyan jog, ami velük született. Nekik jogukban áll követelözni, anélkül hogy belegondolnának hogy másnak is úgyanilyen joga van. Mert embernek születtünk mindannyian, csak van pár köztünk, aki mások fölöttinek érzi magát, olyan fél Istennek. 

Megint mások ilyen szövegekkel probálják megzsarolni, azt akitöl elvárnák hogy szeresse ŐT. Feltételek nélkül. No limit, no excuse. Vagyis határtalanul és kifogások nélkül. Mert ebben a kijelentésben hogy szeretni és szeretve lenni, minden el van mondva, magyarázva, csak gondolkozni is kell melléje.

Valójában ha kielemezzük a mondatot: SZERETNI - vagyis ÉN szeressek valakit. Útána következik hogy: SZERETVE LENNI. Ha betartod ezt a sorrendet, biztosan visszakapod. Még ha nem is a várt személytől, de visszakapod. Sajnos sokan azért adják fel betartani ezt a sorrendet, mert nem attól az embertől kapják vissza akinek adják. És ha mástól kapnak szeretetet, akinek ők nem viszonoznak semmit, és ez az ember továbbra is önti magából a szeretetét, egy idő útán megszokottá válik, hogy a sorrend müködik fordítva is. Vagy talán nincs is szükség szeretetet adni, elég csak elfogadni. És ez müködik is. Addig amíg betelik a pohár annál az embernél aki eddig szeretetével ellátott. És akkor aztán jöhet megint a síránkozás a szeretetéhségre. Hogy engem nem szeret senki. De TE szeretsz valakit? 

Van erre egy jó tanmese mint példa, a pokol és a mennyország megismerése, ide kattintva elolvashatod.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése