Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. június 27., szerda

A szeretet leckéi

A szeretet leckéi


Bármikor amikor konfliktusba kerülsz egy embertársaddal, bármennyire úgy gondolod, hogy neked van igazad, az igazság az, hogy valamit tanulnod kell az élethelyzetből, Isten valamit mutatni akar. Megdöbbentő lehet, de az összes élethelyzetünk arra van kihegyezve, hogy elsajátítsuk a szeretet leckéit, a fizikai életünk csak színpad, embertársaink csak szereplők egy hatalmas színdarabban, amely lehetőséget ad, hogy találkozzunk a szeretet leckéivel.

Szeretni nem könnyű megtanulni. Jóisten pontosan tudja, mit jelent a szeretet, addig tanítja az embert, amíg az ember fel nem ismerte magában az összes szeretet leckét. Amíg meg nem tanul úgy élni, hogy gondolatai, tettei a szeretetet tükrözik vissza. Nem azért támadnak meg minket emberek, mert Isten bántani akar minket, hanem valamit mutatni akar, esélyt ad, hogy felismerd egy viselkedési mintádat, amely még nem teljesen szeretetteljes. Nagyon nehéz felismerni a leckét, mert általában mindkét fél tanul egyszerre. Mindkettőnek van igaza ugyanabban a konfliktusban, mindkettőnek megadatik a lehetőség, hogy felismerje saját hiányosságát. Egymás tükrei vagyunk. Általában ami hibát a másikban észre veszünk, azon kell önmagunkban dolgozni.

A szeretet leckéit nem egyszerű megtanulni. A legnagyobb hibát ott követjük el, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy nem csak nemszeretni lehet, hanem lehetséges túlszeretni is. A szeretet az arany középútban van. A mi felfogásunk szerint csak szeret - nemszeret létezik. Ezért nem értjük meg a legtöbb nehéz élethelyzetet életünkben, mert abba bele se gondolunk, hogy Isten azt akarja megmutatni, hogy az se jó ha túl szeretünk.

A viszonzatlanul szerelmes ember túlszeret. Azt gondolja, hogy minél jobban fog szeretni, akkor a partnere előbb utóbb elkezdi szeretni. Ennek pont az ellenkezője történik. Egyre jobban taszítani fogja magától. Az emberben megváltoznak az érzelmek, undort, haragot, egyéb negatív érzelmeket fog tapasztalni, csak szeretetet nem. A szeretet egyensúlyban van, mindkét fél ugyanannyi energiát ad a másiknak. Ha ez az egyensúly megszűnik, akkor megszűnik a szeretet. Az emberi kapcsolatokban kialakulnak a felsőbb, vagy alsóbb rendűségek. A félelem okozza a szeretet vesztét. Ha az egyik fél félni kezd, hogy elveszíti a másikat, akkor a szeretet egyensúlya felbomlik, és félelem lép a helyére. Ha félni kezdünk, hogy elveszítünk valakit, akkor elkezdjük túlszeretni. A szerelmes aránytalanul sok figyelmet fordít a partnerére, elhalmozza meglepetésekkel. És egyben akaratlanul elvárásai jelennek meg. A másik fél ezt korlátozásnak kezdi érzékelni, nyomásnak, hogy valamivel tartozik. Menekülni kezd. A szeretet elveszett.

Nem csak szerelmesek között lépnek fel ezek az egyensúly anomáliák, torzulások. Szülő, gyermek között. Kollégák között. Emberek között. Bármely embertársunkkal találkozunk, a kapcsolat létrejön valamelyik formában. Ha a szülő félti elveszíteni a gyereket, és akkor is sokat ad, amikor úgy érzi, hogy többet kér a gyerek, mint amit ő ad, akkor idővel megváltoznak az érzelmei, a szeretet elhalványul. Egyre kevésbé örül, amikor a gyerek hazalátogat. Kialakul egy alsó-felsőbb rendű kapcsolat. Idegenek között a mérleg a nemszeret irányába van felborulva, majd kialakul a bizalom, és elérik az egyensúlyt, megjelenik a szeretet. Szerelmesek lesznek, barátok lesznek. Ezt követően kell arra figyelni, hogy az egyensúly megmaradjon, ne kezdjünk túl szeretni, azaz az egyik fél ne kezdjen el attól félni, hogy elveszíti a másikat.

Ez csak egy példa a sok közül. Nagyon sok szeretet lecke van, amik elsajátításáért ideérkeztünk a Földre. Nagyon nehéz megérteni azt is, hogy mikor ítélkezünk, mikor kell csendben meghallgatni a másikat, mikor kell tanácsot adni. Hogyan mondjuk meg valakinek szeretettel, ha valami fáj nekünk. Hogyan éljünk úgy, hogy nem manipuláljuk embertársainkat. Hogyan éljünk úgy, hogy nem akarunk megváltoztatni senkit. Hogyan éljünk úgy, hogy ne legyenek elvárásaink szeretteink felé, hogyan kerüljük el a csalódást. Hogyan éljünk úgy, hogy nem féltünk senkit. Hogyan éljünk úgy, hogy semmit ne lássunk rossznak. Hogy senkit ne birtokoljunk. Hogy senkit ne akarjunk megmenteni, mert őt szeretjük, ő a miénk, őt birtokoljuk, őt féltjük, őt megpróbáljuk megóvni a hibáktól, ő felette ítélkezünk, ő benne csalódhatunk. Ő úgy viselkedjen, ahogy mi jónak látjuk, mert ő képes rá, azért szeretjük, mert olyan, mint mi vagyunk. A szeretet leckéi sokszor nagyon elvannak rejtve, és csak sok szenvedés után értjük meg, hogy mit jelent valójában a szeretet. Mint jelent nemszeretni, szeretni, túlszeretni. Ha az ember az összes leckét elsajátította, akkor többé nem él csapdában, többé senkitől sem függnek érzelmei, többé senki nem tudja felborítani az egyensúlyát, hogy valamit rossznak lásson meg. Amíg érzelmeink egy másik embertől függnek, addig csapdában vagyunk, mert nem mondhatjuk meg hogyan viselkedjen, mit gondoljon, mit tegyen. Elég nehéz arra is figyelnünk, hogy mi ne gondolkodjunk negatívan, ezzel elérve azt, hogy negatív érzelmi állapotba kerüljünk. Nem könnyű úgy megtanulni élni, hogy egy másik ember már ne okozhasson fájdalmat, elfogadjuk őt tökéletesnek, az összes gondolatával, érzelmével együtt. Nem akarjuk megmenteni, nincsenek elvárásaink, nem érhet minket csalódás. Ez a szeretet, a teljes elfogadás embertársaink felé. Legyen az a legközelebbi embertársunk, szerelmünk, családtagunk, vagy számunkra egy teljesen idegen. Csak akkor tudunk szeretni, ha elvárások nélkül élünk, teljes elfogadással. És ez is csak egy lecke a sok közül. Kitudja mennyi van.

Isten tudja. Addig járunk ide, amíg az összeset meg nem tanultuk. És sokat vizsgáztat minket, sokszor tesztel, egyugyanazon leckéből. Egészen addig, amíg teljesen fel nem fogtuk, meg nem értettük a leckét, teljesen tudatosan felfogtuk, hogy mit akart mutatni, mi a helyes viselkedés. mit jelen a szeretet a különböző élethelyzetekben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése