Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. június 26., kedd

13 jel hogy szektaval van dolgod.

Mit tegyek ha egy ismerősöm, családtagom elvakultan egy szekta tagja?


Először is azt szögezzük le, hogy ha odamegyünk az illetőhöz, és felsoroljuk a vallásos csoportjának minden negatívumát, az nem segít.

Sőt, valójában a beépített teóriák, védelmi rendszerek miatt még makacsabb lesz emberünk.

Az illetővel való kapcsolatunkat is kockára tesszük így, ugyanis ennek hatására ellenségnek tekinthet minket és megszakíthatja velünk a kapcsolatot.

Minden családtagnak, akinek a hozzátartozója szektában van, azt javaslom, hogy váltson taktikát! Ne mondjon semmi negatívat!

Ne hozza szóba a szektát, amikor találkoznak! Ne kritizálja! Viszont lépjen versenyre a csoporttal és őszintén érdeklődjön, gondoskodjon az illetőről! Töltsenek együtt minőségi időt, amikor csak lehetséges!

Ugyanis a szektától törődést kap. Ha otthon mindig csak a fejéhez vágnak dolgokat, és emiatt ott rosszul érzi magát, nem kell csodálkozni, hogy az még erősebben fog kötődni a gyülekezethez, ahol úgy érzi megbecsülik. Ez alapvető.

Most pedig nézzük meg a szekták főbb jellemzőit:


1. A doktrína az abszolút igazság



Egy szekta legfontosabb jellemzője, hogy a tanításait abszolút érvényű igazságnak kell elfogadni. Mert a megvilágosodott vallási vezető / a szellemekkel telepatikus kapcsolatban álló főpap, vagy az Isten kijelölt földi követe mondotta azt. Pont. További gondolkozásnak helye nincs.


2. A valóság fekete vagy fehér, jó kontra gonosz


A destruktív vallási csoportok megpróbálják leszűkíteni a valóságot két pólusúra. Velünk vagy, vagy ellenünk. Ők kontra mi. Olyan gondolkodás módot próbálnak kialakítani, amiben a felekezet az egyik pólus, természetesen a jó, és minden más csak rossz, elégtelen, szánalmas vagy legjobb esetben tudatlan lehet.


3. Elitista mentalitás


A vezető azt állítja híveinek, hogy ők az emberiség krémje, a kiválasztottak. Spirituálisan többszörösen az átlag emberek szintje felett állnak, mert felismerték az egy igaz hitet, és ők azok, akik majd megváltják az emberiséget. Ők az egyedüliek, akik az igazság birtokában vannak, és elvezetik az emberiséget a sötét korból az aranykorba, amikor is hatalmas elismerésben lesz részük, mint olyan mártíroknak, akik már a legelején nagy áldozatokat hoztak a nemes cél érdekében.


4. A csoport az egyén felett


Bár némely szekták hangsúlyozzák, hogy mennyire fontos nekik az egyén jólléte és boldogsága, a gyakorlatban minden alá van rendelve a csoport érdekeinek. De nem az egyes csoporttagok érdekeinek, hanem a vezető, a vezetőség, vagy az ügy érdekeinek. Gyakran a szekta szabályaiban lefektetett egyéni jogok is egy kézmozdulattal félre vannak söpörve, ha a próféta szeszélye mást kíván. Ugyanis a szekták totalitárius berendezkedésű csoportok. Azt pedig, hogy a csoportnak mire van szüksége, a vezető mondja meg.

Mivel az egyéni célok, szándékok rendszeresen el vannak nyomva, a személy döntési képessége lecsökken, és eljut egy olyan pontra, ahol már mindenről ki kell kérnie az elöljárók véleményét, engedélyét, vagy kényszeresen csak olyan döntéseket igyekszik hozni, amiről biztosan tudja, hogy azzal a többi csoporttag is egyetértene.


5. Kontroll jutalmazások és büntetések révén


Amikor egy "friss hús" bekerül egy szektába, minden tag nagyon segítőkész és rendes vele. Ha az újoncnak vannak megterhelő problémák az életében (és az emberek többségének van), akkor a közösségre úgy tekinthet, mint ahol végre megpihenhet, lelkileg feltöltődhet.

Mintha feltétel nélküli szeretet, barátságosság sugározna mindenkiből.
Egy szektában a viselkedést jutalmazásokkal és büntetésekkel kontrollálják.

A szektában nyújtott magas teljesítmény = boldogság, üdvözülés.

Alacsony teljesítmény = boldogtalanság, szégyen, kárhozat.


6. Részrehajló igazságszolgáltatási rendszer


Amikor megvizsgáljuk egy radikális szekta igazságszolgáltatási kódexét, az egyik legfeltűnőbb dolog az, hogy a hívők jogairól alig esik szó, ha esik egyáltalán. Minden szabály csak a vezetőt, vezetőséget, vagy a szektát védi.


7. A közelgő apokalipszis


Az ilyen csoportok igyekeznek félelmet, aggodalmat kelteni a közeli jövővel kapcsolatban, hogy ezáltal motiválják a tagokat a részvételre, munkára stb. Ezt egy "világvége" sztorival szokták elérni.
Minden szektának megvan a saját maga verziója erre. Valahol eljön az Antikrisztus, máshol atomháború fog kirobbanni, megint máshol UFO-invázió lesz. A lényeg, hogy te mint hívő, most azonnal el kell hogy kezdjél dolgozni a gyülekezetben, és dolgoznod kell az üdvözüléseden is, mert pár éven belül már nem lesz rá még egy esélyed. Ez az egy esélyed van.


8. Nincs kifelé vezető út


Egy szektában nincs elfogadható magyarázat a távozásra. A csoport tagjai soha nem tudják elfogadni, ha el akarsz menni. Nem lehet legitim módon távozni. Ha mégis elmentél, akkor a csoport ellened fordul, lenéz téged, esetleg megszakít minden kapcsolatot veled. Azzal, hogy valaki távozik (főleg ha egy haladóbb tagról van szó), közvetett módon a vezető vagy a doktrína kap támadást.


9. Személyi kultusz


Az ilyen vallásos csoportok igyekeznek úgy feltüntetni prófétájukat, mint aki mindenben tökéletes volt. Egy félistent ismerhetünk meg benne, aki megoldja az emberiség problémáját. Ha egy gyülekezetben csak elvakult, lelkes dolgokat hallasz a vezetőről, akinek rendszeresen hajlongani kell a fényképe előtt, tudd, hogy a szekták egyik jellemzőjével találkoztál, a személyi kultusszal.

A csoporttagok szeretnek egymás között történeteket megosztani a próféta, vagy vezető hatalmas tetteiről, vagy hogy milyen csodák történtek a jelenlétében, hogy mennyire szakértő különböző területeken, micsoda erőtér veszi körül stb. Ezzel is erősítve magukban a szektában való részvételük helyességét.


10. Minden rossz, ami az emberrel történik, arról ő maga tehet


Egy szekta azt próbálja elhitetni, hogy minden tanítása, módszere, gyakorlata és maga a vezető is tökéletes. (Lásd 1. pont) Lévén ez a kontroll legfontosabb tartó pillére, a rendszer tényleges hibáiról nem vehetnek tudomást, nem ismerhetik el. Ha mégis valamilyen nyilvánvaló, kellemetlen hiba történik, akkor annak következményeit az éppen a rosszkor, rossz helyen lévő (alacsonyabb pozícióban lévő) tagnak kell elviselnie, felelősséget vállalnia miatta. Ha pedig valaki akármennyire is próbálkozik nem érzi igaznak a tanítást, akkor nem dolgozott elég keményen, enged a démonok csábításának, vagy csak tovább kell haladnia, mert még nem láthatja a teljes igazságot.


11. Információkontroll


Ahogy már fentebb kifejtettem, egy szektában a gondolat szabadsága (beleértve az informálódás jogát is) csak a szektába befelé menet megengedett. Kifelé már tilos.

Ha megnézzük egy szektatag informálódási forrásait, szokásait a szektába kerülés előtt és után azt látjuk, hogy beszűkültek, de legalábbis vannak vakfoltok. Miután valaki mélyebben bekerült egy ilyen csoportba az információszerzés, főként ami a szektával kapcsolatos, csak a szekta hivatalos forrásaiból lehetséges, és minthogy ez az üdvözöléshez vezető legnagyszerűbb út, ezt miért is kérdőjeleznék meg vagy tartanák visszásnak a tagok?


12. Kiátkozás/exkommunikáció


A 8-as (Nincs legitim távozás) és 11-es (Információkontroll) ponttal összhangban nem meglepő, hogy az ilyen csoportok bevett intézménye a kiközösítés/kiátkozás//kapcsolatmegszakítás. Ez fontos, hogy a csoport megfelelően működjön. 

Tárgyilagosan nézve, a legnagyobb veszélyt a szektára egy kritikus, kitálalni akaró tag, kilépni készülő, elégedetlen hívő jelenti. Főként akkor ha sokáig volt a felekezetben és magasra jutott. Egy ilyen személy távozása mindig nagy port kavar. Egyrészt jóban van más hívőkkel a csoportban, akikre távozásával negatívan hatással tud lenni, másrészt ha magasabb szinten lévő tagról van szó, akkor ő felfedhet olyan kényes tényeket a belső körökből, amelyek még a szekta saját hitelvei vagy mércéje szerint is elfogadhatatlanok. Ez hívők, anyagi, vagy hatalmi pozíciók elvesztéséhez vezet. 


13. Ellenségkép/Összeesküvés-elmélet


Ez annyira jellemző egy radikális szektára, hogy megér egy külön pontot.

Az alap tézis az, hogy a szekta tanításai vagy a vezér szent, tökéletes, nem lehet benne hibát találni, abszolút igaz, az egyetlen igaz út stb. Minden, amit csinálnak, tökéletes.

Nos, ezekkel és ehhez hasonló kijelentésekkel egy szekta túlvállalja magát.

Ezt nyilván nem tudják kivitelezni, lépten-nyomon hibák történnek és ez kételkedést, elégedetlenséget szül bizonyos tagoknál.

Továbbá a fentebb tárgyalt módszerek miatt, amúgy is a társadalom vagy hozzátartozók támadásának célpontjává válik, akik nem nézik jó szemmel a csatlakozó tagok lelki illetve anyagi kihasználását.

Föbb közös vonások a különbözö szektákban.


Ezek voltak a főbb pontok, amik minden szektában megtalálhatóak többé vagy kevésbé hangsúlyozottan.

Persze lehet, hogy egy szektára 1-2 fentebb felsorolt jellemző pont nem igaz, de többségében ezek a leglényegesebb elemek.

Szekta vagy nem?


Mit tegyél, hogy kiderítsd, hogy egy csoport szekta-e?

Amikor találkozol egy hittérítővel, aki ígéretes dolgokat mesél neked, akkor van egy-két dolog, amit megtehetsz, hogy kiderítsd, szektába kívánnak-e beszervezni.

1. Kérd meg a térítőt, hogy mondjon 3 pozitív dolgot a vallásos csoport vezetőjéről! Várd meg amíg elmondja! Ez tulajdonképpen nem is lényeges. Ezután kérdezd meg, hogy mi az, amit nem kedvel a vezetőben! Figyeld a reakciókat! Ha meglepődik, kissé zavarba jön, hebegés-habogás van és természetesen egyetlen egy dolgot sem tud mondani, hanem mindjárt dicshimnuszba kezd a prófétájáról, akkor erősen gyanakodj.

2. Kérdezd meg, hogy ismer-e olyat, aki kilépett a felekezetből? Ha igen, kérd el az illető elérhetőségét, mondván, hogy kíváncsi lennél az ő véleményére is. Ha erről megpróbál lebeszélni, zavarba jön, talán kicsit ingerült lesz az elég gyanús. Kérdezgesd, hogy miért baj, ha a széles körben szeretnél tájékozódni! Figyelj, mert ilyenkor kibújhat a zsákból az, amit csak úgy hívok, hogy "ellenségkép - összeesküvés-elmélet - az igaz csoport" triumvirátus.
Vagyis előjön a betanított szektás magyarázat. Ha ilyesmiket ad elő, akkor nagyon valószínű, hogy szektáról van szó. Mond meg, hogy köszönöd a tájékoztatást, és hagyd ott! Ha esetleg ugyanezt teljesen függetlenül megcsinálod egy másik taggal, és a két "védőbeszéd" egyezik, akkor szinte biztos, hogy szekta. Ugyanaz a betanított szöveg. Ne hagyd magad behálózni!

3. Kérdezd meg, hogy van-e a hitelvekben olyan, amivel nem ért egyet, ami szerinte hülyeség. Ha mindjárt mond valamit, ami szerinte nem úgy van, vagy nem tetszik neki, és főleg ha ezt elmondta a gyülekezetben is és nem volt semmi negatív következménye, akkor elég kevés az esély, hogy szektáról lenne szó, ugyanis a szabad gondolkozás megengedett. De ha nem tud semmit mondani, és olyanokkal jön, hogy eddig mindenről, amit a prófétától olvasott bebizonyosodott, hogy pontosan úgy van, még ha először hitetlenkedett is és áradozik a próféta képességeiről, írásairól, akkor az nagyon gyanús.

4. Kérdezd meg az illetőtől, hogy vallásában vannak-e olyan szentírások, vagy van-e olyan tudás, ami csak beavatottaknak érhető el, egyébként nagyon titkos. Habár egy ilyen rendszer nagyon kalandosnak és izgalmasnak hangozhat, sokszor pont az a célja, hogy rétegeket hozzon létre a felekezetben, ahol is befelé haladva nagyobb és nagyobb áldozatokat kell hozni a titkos tudásért cserébe. Ez mindenképpen gyanús.

Legyél gyanakvó! Ne tévesszen meg az, hogy nagyra becsült, intelligens emberek is vannak a csoportban. Ugyanis a szektába való bekerülés nem az intelligencián múlik, hanem azon, hogy tájékozott-e az illető a szektákkal kapcsolatban, illetve megtalálják-e az illető gyenge pontjait, amelyek révén manipulálhatják. Olvastam egy NASA-mérnökről is, aki egy szekta tagja volt. Az iskolázottság és az intelligencia itt semmit nem jelent.

Az se tévesszen meg, hogy az ott lévő emberek, idealista, jóra való emberek. Éppen ezért kerültek be a szektába.
Sajnos nagy általánosságban elmondható, hogy az ilyen embereket könnyebb behálózni, mert alapból tenni akarnak valamit a világért, és ott úgy érezhetik, hogy végre megtalálták, amit kerestek. Számtalan kilépett tag meséli el, hogy amikor belépett az aktuális csoportba azt gondolta, hogy itt végre egy jó közegben van és tehet valami igazán értelmeset, aztán évek múlva fedezte csak fel, hogy nagyon sok helyen csúsztatás van, vagy korrupció, és a dolog valójában nem úgy van mint ahogy ezt lefestették neki.

Ezt az írást egy, a szcientológiát otthagyó munkatárs állította össze magánszorgalomból. Az esszé Steven Hassan szektaszakértő, Jeff Hawkins volt szcientológus felsővezető és Janja Lalich író és szektakutató művein alapul. Ez egy leröviditett változata, szóról szóra, vagyis nincs átírva, csak összevágva egy rövidebb írásba. Az eredeti írást ide kattintva olvashatod el.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése