Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. június 29., péntek

Belefeledkezni a játékba

Belefeledkezni a játékba.


Mindenkivel előfordult már, hogy valami annyira felkeltette az érdeklődését, annyira lekötötte a figyelmét, hogy megszűnt körülötte a világ. A gyereknek a játékautó is képes lekötni az összes figyelmét, teljesen belefeledkezik a játékba, mintha nem is lennénk a szobában. Ha szólítjuk, nem válaszol, hanem kissé merengő, bambuló tekintettel, brümöggő hangot kiadva az autóval játszik. Nem csak a gyerekkel történik meg ez az állapot. A karácsonyra kapott új barkácskészlet, a férfiak figyelmét is teljesen leköti az első kipróbálásnál, első játszásnál. Brümögő hangot nem adunk ki, de ugyanúgy áramolunk a pillanatban, mint a gyerekek. A pszichológiában flow állapotnak nevezik ezt a belefeledkezést. A spiritualitásban nyitott szív állapotnak.

Nem egyszerű az összes figyelmet koncentrálni egyetlen pontba. És nem mindegy, hogy koncentrált figyelemmel mit figyelünk meg. Valami szörnyűséget, vagy valami csodálatosat. Ha sikerül az összes figyelmünket valami csodálatosra összpontosítani, akkor nagyon erőteljes érzelmi változásokat érzünk a testünkben, olyan érzésünk van, mintha kinyílna a szívünknél egy virág. Ha megnyitódik, akkor olyan energia áramlik beléd, ami leállítja az elméd, olyan érzésed lesz, mintha beleülnél egy kád forró vízbe. Semmit nem kell tenned, hogy jól érezd magad, nagyon finom érzelmek fognak keresztül áramolni rajtad. Ilyen állapotban, hatalmas mámoros boldogságot érzel, bármit csinálsz az olyan, mintha épp elernyednél egy kád forró vízben. Egész nap. Nem gondolkodsz, viszont érzel. A tekinteted merengő, kicsit bambuló, de érzed a környezeted energiáit, legyenek azok emberi érzelmek, vagy fák, vagy állatok.

Ha a figyelmed egy nagyon negatív gondolatsorra összpontosítod, akkor a következő órákban nagyon sok figyelmedet elfog vonni az elméd. A szemgolyód ugrálni fog a szemgödörben, annyira gyorsan fogják váltani egymást a gondolatok, hogy nem tudod követni őket, azt se tudod, hol a fejed. Képes vagy belefulladni térdig érő vízben, mert semmi figyelmed nem marad az öt érzékszervednél, nem marad figyelmed a jelen pillanatra. Minél több negatív gondolatra, minél több figyelmet összpontosítasz, annál több negatív érzelem, energia lesz benned, annál jobban aktív lesz az elméd. Minél több figyelmet csodákra irányítasz, annál jobban elcsendesedik az elme, annál jobban bambuló, áramló, flow, nyitott szív állapotba kerülsz, annál jobban érezni kezded a világot.

Ritkán kerülünk életünkben olyan helyzetekbe, amikor sok figyelmünk felszabadul, és szép, jó, szeretetteljes dolgokra tudjuk irányítani. A tudatosság lényege épp ez, hogy akarattal megtesszük, meditációban, tudatos gondolkodásban. Akarattal kikapcsoljuk az elmét, elcsendesítjük, felszabadítjuk a figyelmet tőle, és egy nagy jóra összpontosítjuk. Ez segít, hogy az elme egyre jobban elcsendesüljön akarat nélkül is, hogy egyre több olyan energia legyen bennünk, ami által a nyitott szív felé billen a mérleg. Addig ismételjük, amíg teljesen megnyitódunk. Ami erőteljesebb testi érzet, mint az orgazmus. Szeretettel a legkönnyebb megnyitni a szívet. Szeretetet megfigyelni, szeretetteljes tetteket véghez vinni, majd gondolkodni rajtuk. Ez a leggyorsabb út, hogy elcsendesedjen az elme. Utána már könnyű belefeledkezni a játékba, ami megvilágosodva maga az élet. Egész nap játszunk, egész nap kissé mereng a tekintetünk, egész nap érezzük a világot, egész nap olyan, mintha egy kád forró vízben ülnénk. Erre képes az ember. Ez tanulható. Ez a legegészségesebb állapotunk. Ekkor töltődünk a legtöbb életenergiával. Ekkor fejlődik ki napról napra egyre jobban a lelkünk, tudatunk. Ezért jöttünk erre a Földre. Ehhez meg kell küzdeni az elmével, le kell győzni a félelmeket, negatív gondolatokat, fel kell szabadítani az összes figyelmet a félelmeinktől.

A kikapcsolódás lényege erről szól. Hogy pár napra elfelejted az életed, elfelejted ki vagy, felszabadítod a figyelmed. Nem csak kiránduláskor sikerülhet. Este hétkor mond azt, hogy itt vége a napnak, tovább nem érdekel. kikapcsolok. Relaxációs zenét hallgatok, főzök egy teát, megnézem naplementét, meggyújtok egy füstölőt, olvasok egy könyvet. Semmi nem érdekel. Sok felszabadított figyelemmel, sok szépre összpontosítok, sok energiát engedek magamba, visszahatok az elmémre, segítem a természetes kikapcsolt állapotomat, áramlásomat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése