Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. december 3., hétfő

Nárcisztikus figyelmeztető jelek 5. - Megnyerő és sármos.

Megnyerő és sármos.


A nárcisztikusok gyakran nagyon megnyerőek és sármosak, úgy tűnnek, mint fantasztikus apák, férjek, megbízható alkalmazottak, barátságos szomszédok. És sokszor valóban azok is, mindaddig, amíg félre nem csúszik a maszkjuk és ki nem villan az empátia hiányuk és mások teljes semmibe vétele.

Mikor egy nárcisztikus udvarol neked, olyan érzés lehet, mint egy filmbe illő szerelmi történet ami mesés és levesz a lábadról. Mindent szeret benned, mindig veled akar lenni, és ami a legjobb, te is így érzel! Ő számodra a tökéletes pár (hiszen olyan sok mindenben hasonlítotok - lásd Tükrözés)

Imádják a gyerekeidet, a kutyádat, a nagymamádat, az unokatestvéredet, sőt, a gyerekeid, kutyád, nagymamád és unokatestvéred is imádják őt!

Mindenki el van ragadtatva, hogy egy ilyen fantasztikus pasit (vagy nőt) találtál. Egy valóságos Szőke Herceg!
A kapcsolat elején, mikor a nárcisztikus az áldozatot el akarja csábítani, egy időben használja fel a Szeretet bombázást, Intimitás siettetését, Jó hallgatóságot, Tükrözést és Megnyerő viselkedést. Ezek együtt egy hihetetlenül intenzív “szerelem-érzést” keltenek az áldozatban, aminek kevés ember tud ellenállni. Ezek a módszerek ezenkívül egy átható (bár ki nem érdemelt) bizalmat is keltenek az áldozatban.
A bizalmat nem csak a látszólag kedves, intelligens, megértő, segítőkész személyiségükkel érdemlik ki. Gyakran olyan foglalkozást választanak (vagy színlelnek), ami az emberek szemében tiszteletreméltó (például rendőr, egyházi vezető, diplomás ember, orvos, tanár, állatorvos, stb.) Nárcisztikusok szeretnek úgy tenni, mintha sikeresebbek lennének, mint amilyenek, mintha iskolázottabbak lennének, mint amilyenek, mintha anyagilag stabilabbak lennének, mint amilyenek, és ezek is mind azért vannak, mert olyan képet akarnak magukról mutatni, ami téged megnyugtat, és bizalmat kelt benned. Nem ritka, hogy hazudnak egyetemi végzettségről, orvosi iskolákról, más felső fokozatokról. Tudják, hogy az emberek védekező állása, gyanúja, nagyban csökken például ha olyannal találkoznak, aki nemcsak hogy vallásos, de ugyanaz a hite, mint az övék.
Sok nárcisztikus elképesztően segítőkész egy kapcsolat elején. Sajnos ennek is van egy sötét oldala. Azon kívül, hogy egy segítőkész emberben mindenki fenntartás nélkül megbízik, és automatikusan viszont akar neki segíteni, azonkívül később a kapcsolatban ezzel zsarolhatják is az áldozatot. Ha az áldozat úgy érzi (vagy folyamatosan ezt dörgölik az orra alá), hogy a nárcisztikus segítsége nélkül már rég elveszett volna, és a nárcisztikus így meg úgy mentette meg őt, akkor sokkal valószínűbb, hogy az “adóssága” miatt a nárcisztikussal marad, akkor is mikor a bántalmazás már nyilvánvaló.
Martha Stout ( pszichológus/PhD) írta:
“ Természetes színészekként, a lelkiismeretlen emberek nagyon jól ki tudják használni a szociális és hivatásos “szerepeket”, amiket készen kapott maszkokként használnak fel. Előbb-utóbb gyanús lehet nekünk valaki, akit Kovács Józsefnek hívnak, de sokkal kevésbé gyanakszunk, ha az illetőt Dr. Kovács Józsefnek hívják….Ugyanez igaz azokra az emberekre akik (törvényesen vagy törvénytelenül) vezetői, üzleti, vallásos, oktatói, vagy szülői foglalkozásokat töltenek be…..Ilyen emberek ígéreteit könnyebben elhisszük, mert a foglalkozás feddhetetlenségét azonosítjuk magával a személlyel….

Ezenkívül a figyelmünk elterelődik a személy viselkedéséről, ha úgy állítja be magát mint egy jóindulatú, kreatív, vagy bölcs valakit. Például nem gyanakszunk olyan emberekre, akik szeretik az állatokat, a művészeteket, és a szabadidejében betegeket látogatnak.



Nem csak a szerep integritását azonosítjuk a személlyel, hanem a szerep más tulajdonságait is. Egy vezetőt, (főleg olyat akinek magasztos feladata van, mint egy papnak, orvosnak, szülőnek) az alapján ítélünk meg, amilyennek egy papot, orvost, szülőt elképzelünk, nem aszerint amilyennek az illető viselkedését megfigyeltük.”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése