Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. december 3., hétfő

Nárcisztikus figyelmeztető jelek 1. - A szeretettel való bombázás.

A szeretettel való bombázás.


A szeretet bombázás egy nárcisztikusok (és más szélhámosok) által használt technika. Sokszor (de közel sem mindig) a szeretetbombázás "online" történik. A nárcisztikus az áldozatát folyamatos kommunikációval (SMS-ek, e-mailek, telefonhívások, facebook like-ok, kommentek, stb.) és folyamatos bókokkal "bombázza". Az áldozatnak ez hízeleg, megkönnyebbül, hogy olyasvalakivel ismerkedett össze, aki figyelmes, és nagyra tartja őt, aki megérti, hogy mit érez, és aki szintén egy kapcsolatra vágyik. Közben lehet az áldozatnak egyfajta nyugtalanító érzése is a túlzott hízelgés miatt. Esetleg nem tűnik őszintének, vagy túl szép, hogy igaz legyen, vagy pasi túlzásba viszi.

Példák a szeretetbombázásra: jó reggelt SMS-ek, jó éjt SMS-ek, többszöri telefonhívás napközben, állandó üzengetés egész nap, a facebook képeid sokszoros "like-olása", meztelen képet akar magáról küldeni, vagy azt akarja, hogy az áldozat küldjön magáról, beugrik hozzád csak úgy, stb.

Azon kapod magad már a kapcsolat elején, hogy ezzel az újonnan megismert személlyel akár órákat beszélgetsz egy nap, valamilyen formában, legyen az telefonon, személyesen vagy chat-en. Úgy érezheted, hogy ez a személy a "szőke herceged" (vagy hercegnőd), vagy hogy Isten végre megválaszolta az imáidat és elküldte a tökéletes társat számodra (és a gyerekeidnek is tökéletes lesz). Ezzel egy időben lehetnek olyan érzéseid, hogy "préda" vagy, vagy hogy a tömény bókolás és hízelgés fullasztó. A bókolás annyira túlzott lehet, hogy hamisnak és hihetetlennek hangzik. Ez a viselkedés ezenkívül éretlennek vagy gyerekesnek tűnhet az áldozatnak, vagy az áldozat családjának, ismerőseinek (hiszen így csak tinédzserek viselkednek, nem felnőttek). De az is lehet, hogy az áldozat családja és ismerősei inkább azon a véleményen vannak, hogy az áldozat milyen szerencsés, hogy egy olyan társat talált magának aki ennyire odavan érte, és micsoda áldás hogy megismerkedtek.
Egy nárcisztikusnak három célja van a szeretetbombázással:
1. Az áldozat elcsábítása.
A szeretetbombázás lényege, hogy a nárcisztikus legyen az áldozat életében a központi figura. Az áldozatok hamar hozzászoknak az állandó figyelemhez és hízelgéshez, amit a nárcisztikus személy részéről intenzív érdeklődésnek és odaadásnak hisznek.
Ezalatt az idő alatt a nárcisztikus az áldozattal rengeteget beszélget, de főleg meghallgatja az áldozatot, információt gyűjt (nagy sebességgel). Az áldozat elmeséli neki, hogy mit keres egy kapcsolatban és amint ezt elmeséli neki, a nárcisztikus azonnal elkezd azzá a "tökéletes társsá" válni, akire az áldozat vágyik. Mikor az áldozat már "szerelmes", és a nárcisztikusnak hozzáférése van az áldozat életéhez, megkezdődik a szélhámosság következő fázisa.
Gyakran az áldozat nem veszi észre a hazugságokat, hűtlenséget, lopásokat rögtön, és mikor rájönnek hogy mi folyik, a nárcisztikus úgy állítja be a helyzetet, hogy vagy az áldozat hibája az egész, vagy az áldozat reményét használják ki, és megígérik, hogy megváltoznak, elmennek terápiára, elvonókúrára, elmennek az egyházba,stb.
2. Az egojuk legyezgetése
Normális emberek, ha valaki bókol nekik, akkor vissza-bókolnak. A szeretetbombázás időszaka alatt a nárcisztikus egyfolytában mondogatja az áldozatnak, hogy mennyire tökéletesek ők mint egy pár, felhívja az áldozat figyelmét a fantasztikus kapcsolatra ami közöttük van, gyakran mondja, hogy milyen gyönyörű az áldozat, (úgy néz ki, "mint egy angyal", a "leggyönyörűbb nő" és hogy "órákig tudná nézni")
Ez hihetetlenül hangozhat az áldozatnak, mert esetleg most kelt fel, éppen náthás, nincs rajta smink, vagy most fejezte be a tornáját. De mivel az áldozat nincs felkészülve ilyen pazar bókokra, nem tudja mi mást tegyen, vissza-dicséri a nárcisztikust, és azt mondja, hogy ő is milyen jóképű, intelligens, vicces, stb. Amit a nárcisztikus természetesen imád hallani.
3. Annak felmérése, hogy a becsapás "működik-e"
Mikor a nárcisztikus szeretet bombázik, akkor egyben folyamatosan felméri, hogy hol áll az áldozat érzelmileg. A nárcisztikus először általában az áldozat szépségére fókuszál, majd ezután nem sokkal (egy-két héten belül) rátér az "intenzív kapcsolatra és szerelemre" amit az áldozat iránt érez. A cél az, hogy az áldozat is érezze ugyanezt a nárcisztikus iránt, és ezt ki is mondja.
Az áldozat gyakran túl gyorsnak érzi a kapcsolat iramát, de a nárcisztikus ilyenkor biztosítja őt afelől, hogy "még soha nem érzett ilyesmit senki iránt", és ők "lelkitársak", ők összetartoznak, egymásnak vannak teremtve, és olyan "erős vonzódást és kapcsolatot éreznek egymás iránt amit nem szabad megtagadni". A nárcisztikus olyanokat is mondhat, hogy úgy érzi magát, "mint egy tinédzser", vagy "még soha nem volt ennyire szerelmes". Arra ösztönzi az áldozatot, hogy a szívével gondolkozzon, ne az eszével. Az áldozat is ilyeneket érez, hiszen az új személy számára a tökéletes pár, és az áldozat nem fog azon sokat aggódni, hogy túl gyorsan halad-e a kapcsolat vagy sem. Hagyja, hogy a szerelmi forgószél magával ragadja, mivel a nárcisztikus annyira biztos benne, hogy megtalálták egymásban a Nagy Őt. Az áldozatot meggyőzi a nárcisztikus teljes és abszolút odaadása és szerelme... hiszen ez pontosan azt tükrözi, amit az áldozat is érez.
Eredeti angol nyelvű cikket írta: Dana Morningstar


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése