Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. december 3., hétfő

Nárcisztikus figyelmeztető jelek 2. - Az intimitás siettetése.

Az intimitás siettetése.


Miután az áldozat “ráharapott” a szeretet bombázásra, jöhet a következő lépés, az intimitás siettetése. Ebben a fázisban a nárcisztikus célja, hogy az áldozatot minél inkább elvarázsolja és minél több kontrollja legyen felette. Minél gyorsabban össze tudja fonni az életét az áldozatéval, annál inkább eléri a célját.


Az intimitás siettetésének hat legelterjedtebb taktikája:


1. Emlékezteti az áldozatot az intenzív kapcsolatra ami a szeretet bombázás alatt alakult ki köztük
A nárcisztikus egyfolytában megerősíti az áldozatot abban az érzésben, hogy nagyon erős köztük a kapcsolat, hogy ők lelki társak, egymásnak vannak teremtve, stb. Mondhatnak olyanokat, hogy “Olyan ismerős az arcod, pedig biztos hogy még soha nem találkoztunk ezelőtt,” “Olyan különleges kapcsolat van köztünk amit egyszerűen nem lehet letagadni” “Még soha nem éreztem így senki iránt”, “ Hihetetlen mennyire tökéletesek vagyunk együtt” “Engedd, hogy a szíved döntsön, ne az eszed…Bízzunk ebben a varázslatban amibe csöppentünk.”
A folyamatos megerősítés miatt gyakran az áldozat elhessegeti a maradék kétséget amit esetleg még a nárcisztikussal vagy azzal kapcsolatban érez, hogy milyen gyorsan halad a kapcsolat.

2. Már az első héten (vagy napon) ágyba akar bújni az áldozattal.
Bizonyos neurokémiai változások történnek mikor két ember szeretkezik egymással.
A nőkben oxitocin termelődik, ami ugyanaz a hormon ami az anyatejben is található, és úgynevezett “kötődés” hormonként is szolgál. Ezért és más alap emberi szükségletek miatt
( társaság, intimitás, stb) szex (főleg jó szex) függőséget okozhat. Ezt tudja a nárcisztikus. A nárcisztikusoknak a szex az egyik legkedveltebb “fegyverük”, és gyakran nagyon is jók az ágyban.

3. Nagyon személyes történeteket mesélnek magukról
Mikor egy ember elkezd magáról személyes dolgokat megosztani, általában a beszélgető partner ugyanezt teszi. Személyes történetek egymással megosztása már a kapcsolat elején egy hamis (bár igazinak tűnő) intimitás érzést és bizalmat idéz elő.

4. Össze akarnak költözni
A nárcisztikusok mindenáron hatalmat és irányítást akarnak. Ezt jobban el tudják érni, ha az áldozattal vannak állandóan. A nárcisztikusok ezenkívül született paraziták, és általában össze akarnak költözni az áldozattal. Mikor ez megtörténik,
az áldozat ráeszmél, hogy nagy részben ő támogatja a nárcisztikust anyagilag, vagy állandóan ő “menti ki” pénzügyi slamasztikákból.

5. Házasságról, közös házról, vagy közös gyerekekről beszélnek, pár héttel a megismerkedés után.
Ezt úgy nevezik, hogy “jövő színlelés” (future faking) . Ha az áldozat szerencsés, akkor végül is nem házasodnak össze, vesznek közös házat, vagy vállalnak közös gyereket. Ha ezek a dolgok mégis megtörténnek, akkor az azért van, hogy a nárcisztikus kontrollja az áldozat felett erősebb legyen, ezenkívül legyezi a büszkeségét, hogy több dolgot "birtokol" ezáltal (feleség, ház, gyerek). Egy nárcisztikus nem házasodik vagy vállal gyereket szeretetből.

6. Egyesíteni akarják az anyagiakat, pl közös bank számlát, kártyát stb akarnak.
Megint csak az a cél ezzel, hogy még egy csápot tekerjen az áldozat köré. Minél jobban összefonódik az áldozat élete a nárcisztikussal bármely területen, annál nehezebb lesz később a nárcisztikustól megszabadulni.
Eredeti angol nyelvű cikket írta: Dana Morningstar


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése