Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. december 3., hétfő

Nárcisztikus figyelmeztető jelek 4. - A tükrözés törvénye.

A tükrözés törvénye.


A “tükrözés törvénye” eredetileg egy eladási technika, aminek az a célja, hogy a lehetséges vevőt tudat alatt “megnyugtassa”. Az eladó/ üzletember visszatükrözi a vevő viselkedését, modorát, nyelvezetét, talán még az öltözködési stílusát is. Üzletemberek sokszor mondják, hogy a vevő nem csupán a terméket vásárolja meg, hanem magát a forgalmazót is, és legtöbbször emberek nem vesznek dolgokat olyantól, aki ellenszenves nekik. Az ügyfél olyan embertől szeret vásárolni, aki hozzá hasonló.
A “Beetlejuice - Kísértethistória” című film egyik jelenete kiválóan érzékelteti a “tükrözés” fogalmát. Az újonnan elhalálozott ifjú pár (Adam és Barbara) és Beetlejuice első találkozásakor a pár azon vacillál, hogy megbízhatnak-e Beetlejuiceban. Mikor Beetlejuice érzi a hezitációt, a meggyőzés magasabb fokát veti be: Adam-et tükrözi. Hirtelen ugyanolyan ruhát visel mint Adam, kijelenti, hogy ők haverok, ugyanazokat a dolgokat szeretik, ugyanazokat utálják, stb.
A nárcisztikusok is így működnek (persze sokkal burkoltabban és körmönfontabban). Visszatükrözik neked mindazt, amit szerintük te egy társban szeretnél látni, és amilyen te vagy. Egy-két randi után ráébredsz, hogy ugyanazokat a filmeket szeretik mint te, ugyanazt a zenét, ugyanaz az érdeklődési körük, az ízlésük. Ha a te vallásod más, mint az övék, akkor azonnal elkezdenek áttérni. Ha látják, hogy neked nagyon fontosak a gyerekeid, nekik is fontos lesz a család és a gyerekek.
Ha valamilyen kedvencedet nem is szeretik, érted hajlandóak megkóstolni, kipróbálni, mert ennyire szeretnek. Abban is megegyezik a véleményetek, hogy mit nem szerettek! Szinte hátborzongató a hasonlóság - mindent amit te szeretsz, ők is szeretik, amit te nem szeretsz, ők sem! Micsoda egybeesés!
Bár nárcisztikusokra jellemző módon a szavaik nem egyeznek meg a tetteikkel. Szívügyed a természetvédelem? Nekik is! (Bár 5 perce még szemetet dobott a fa mögé) Keresztény vagy és egyházba jársz? Ő is! Sőt még a kórusban is énekel, és szegény afrikai gyerekeknek adakozik. (Bár a volt feleségét egyfolytában megcsalta és az egyházi perselyből kilopta a pénzt)
Vannak olyan “szorgalmas” nárcisztikusok, akik még az áldozatuk öltözködését is tükrözik. (visszafogott/ kényelmes/ elegáns/ üzleties) Tükrözhetik a partnerük beszéd stílusát (sokat káromkodnak/ “nagy” szavakat használnak) stb.
Nem ritka, hogy egy nárcisztikus megváltoztatja a frizuráját, vagy bármilyen módon drasztikusan megváltoztatja a kinézetét hogy vonzóbb legyen az áldozatának.
A te céljaid az ő céljaik. Annyira egy hullámhosszon vagytok, hogy úgy érzed, megtaláltad az igazit, a nagy Őt, a lelki társadat.
A tükrözés technikája csak egy a sok közül amit a nárcisztikusok az áldozat elcsábítására használnak, és általában nagyon hatásos. Az áldozat egyre több dolgot felfedez amiben hasonlítanak, és egyre inkább imponál neki a dolog.
De ne felejtsd el, ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem igaz.
Eredeti cikket írta Dana Morningstar


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése