Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. február 5., hétfő

A tervezett elavúlás

A mai fogyasztói társadalom vivmányai kőzé tartozik, ez a legenda is. Az elavúlás összeesküvés. Avagy a mai kifejezéssel a termékek életciklusa.
Az hogy mi az igaz és mit toldottak hozzá idővel, vagy mit vágtak ki ebből a történetből, te döntsd el magadnak. Én leírom úgy ahogy én olvastam róla, és még egy kis filmet is megnéztem, itt.

Az ipari forradalom ideje alatt, a tervezők eleinte arra törekedtek, hogy a tervezett tárgy, legyen minél praktikusabb, és ha lehet soha ne romoljon el. Ez mind szép és jó is volt egy darabig. Addig amig a gyárak tulajdonosai rá nem ébredtek arra, hogy ez nekik nem profitábilis.

A tervezett elavúlás jelensége, egyidös a tömeggyártás és a fogyasztói társadalom megjelenésével. Amikor megjelentek a fútószalagon legyártott termékek, eleinte nagyon jó volt. A termékek ára lecsökkent, ez tetszett is a vásárloknak, de egy idő után, a termelés meghaladta az akkori felvásárlás mértékét, és mivel ezek a termékek jól meg voltak tervezve és gyártva, szinte soha nem romlottak el, vagy csak jó pár év vagy talán évtized útán mentek tönkre.

Egyik nagyon hires villanykörte, ami 1901 óta ég folytonosan, és amelynek van külön weboldala, webkamerája, és még a születésnapját is minden évben megtartják, az a Livermore-i tűzóltóság garázsában van. Itt a kép is róla.



A pénzes üzletemberek felfigyeltek erre, és megoldást kerestek. Azt nem lehet tudni kinek volt az ötlete, de annyit azért tudunk hogy az első termék amelynél megszabták a tervezőknek az elavulási idejét az a villanykörte. 1910-ben összegyültek az akkori villanykörtegyártó cégek vezetői, és megállapodtak hogy csökkenteni kell az élettartamát az általuk gyártott villanykörtéknek. Még olyan szabályt is beiktattak, hogy aki nem tartja be ezt a megállapodást, annak fizetnie kell egy bizonyos összeget, büntetésként. Persze ide nem tartoztak bele a kis gyartócégek, akiket késöbb úgyis felvásároltak, vagy csödbe juttattak.

Ami ezután következett az összes többi tömeggyártású termékkel, már csak ennek az elavúlási összeesküvésnek a kibövítése volt az összes termékre. És könnyü volt ezt megtenniük, mert aki nem volt hajlandó behodolni nekük, azt ilyen vagy olyan modon de csödbe juttattak vagy felvásárolták.

A mai világunkban is, még mindig úgy terveznek meg mindent, hogy legyen jó, praktikus, könnyen kezelhető, olcsó amit aztán minél drágább és szebb csomagolásban tudjanak minél drágábban eladni nekünk. Egy dolog azért mégis hiányzik ebből. És ez a termékek élettartama. Valójában nem hiányzik, inkább túl rövidre tervezték, akarattal. Csak azért hogy az emberek újat vásároljanak. 

Ezt úgy kell elképzelni hogy van egy hütőnk, amibe akarattal betesznek az elektronikai részébe, egy kis ellenállást, ami mondjuk ha adnak 3 év garanciát a hütöre, akkor beszorozzuk 3 ev x 365 nap x 24 ora ami egyenlő 26 280 óra. Ezt a kis ellenállást megtervezik 30 000 órás müködésre. Ha elromlik hamarabb, akkor a szervizbe amúgyis olcsón megjavitják, hiszen ez a kis ellenállás fillérekbe kerül, ha meg a garanció lejárta útán romlik el, akkor azt hazudják hogy kiment az elektronikája, aminek a cseréje megegyezik egy új hütöszekrény árával. Így a vásárlók inkább újat vásárolnak minthogy megjavítják a régit. Úgyanez a helyzet az összes többi elektrónikai termékkel. Az összessel.

Akkor most kérdezem én, ha valakinek az autója gumidefektet kap, akkor eldobja az egész autót?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése