Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. február 9., péntek

Jól szeretni nem egyenlő a szeretnivel.

Mi is a JÓL SZERETNI mondat pontos értelmezése? 

Tiszta szívből szeretni? - De kinek a szivéből? Ha az enyémböl akkor az már nem lesz jó, mert ami nekem jó az a páromnak nem biztos hogy megfelelő lesz.

Elvárások nélkül szeretni?  - Igen. Ez müködne is. A bibi itt csak annyi hogy ember nem tud így szeretni a végtelenségig. Magyarázkodhatsz a végtelenségig, meghallgathatsz ezer gúrút, akik ezt prédikálják, csak tovább épited azt az álomtornyot, ami egy szép nap összedöl. Mert mindenkinek egyszer elfogy a türelme, mindegy hogy az napokba, évekbe vagy évtizedekbe fog telni, de egyszer mindenkinél elszakad a cérna. És ha addig a párod mindent megadott, minden hülyeségedet eltürte, és most csak úgy fellázzad, vagy netán még emlékeztet is hogy mennyi mindent megtett érted és te nem értékelted őt soha, na ilyenkor te csak állsz megdöbbenve és nézed hogy hóvá tünt el az az ember aki annyira rendes volt veled, aki soha egy rossz szót nem mondott rolad. Hóvá lett?

Úgy szeretni ahogyan én elvárom hogy szeressenek? - Hát ez sem jó. Mert ami nekem jó, az nem biztos hogy jó lesz a páromnak. Sőt. Egyáltalán nem jó. Mert mi emberek két fő részre vagyunk kategorizálva. Nők és férfiak. És mi mindannyian mást akarunk. A férfiak nőt, a nők pedig férfit. Ezért sokszór elkommunikálunk egymás mellett. A férfi nem azt hallja meg egy nő mondandójából, amit a nő szeretne, és fordítva is érvényes.

Ezekután csak azt mondom hogy szerintem egyik válasz sem jó. 

Gary Chapman pszihologus hozta előtérbe azt az elméletet, amely szerint mindenkiben megvan az 5 szeretetnyelv. Persze ezek a szeretetnyelvek csak olyan irányt mutatnak, mindenkinél más méretben vannak jelen. De erröl bővebben írók, egy következő bejegyzésben.

A jól szeretni értelme abban rejlik, hogy figyelsz a párodra, és nézed mire vágyik, mit mond a lelke, mi ókoz neki jó érzést. Ennyi a titok. Meghallgatni a másikat, és meglátni mire van szüksége. És azt adni neki.

Ez a szeretet. 
A JÓ SZERETET.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése