Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. február 8., csütörtök

Házasságmentő legenda

Most pár éve meglátogattuk a családommal eggyütt a Prázsmári várat. Nagyon jó állapotban fennmaradt, ez a több mint hét évszázados eröditmény. Ha Brassó közelében jártok, érdemes meglátogatni. Brassótól 15 kilométerre van, és hétfőn kivül minden nap nyitva áll. A gyerekek nagyon élvezték, főleg amikor felmentünk a legfelső emeletre, a tetőre. Innen csak a lőréseken lehet kilátni. Itt hallottam előszőr arról a legendáról, ami manapság talán barbárságnak tűnik.

A Prázsmári legenda.


Amikor egy házaspár nem tudott megegyezni valamiben, akkor büntetést szabtak ki nekik. A büntetés pedig csak annyiból állt, hogy a házaspárt, bezárták egy kis szóbába, olyan 3 x 4 méteres lehetett, ahol mindenböl csak egy volt. Ágy, párna, paplan, asztal, szék, csésze, tányér, kanál, villa, mindenböl csak egyetlen egy volt. Itt voltak kénytelenek eltölteni bizonyos időt, eggyütt, és a család többi tagja kénytelen volt besegíteni nekik. Vigyáztak a gyerekekre, hoztak tiszta rúhákat, ételt és vizet is. Mindaddig amig a házaspár ki nem békült egymással.



Manapság ez már lehetetlen, mert az embereknek joguk van. Mindenkinek jóga van mindenhez. De mindig elfelejtjük a legfontosabbat, mint például a legfontosabbat. Azt, hogy az a jóg ami engem megillet, a másikat is úgyanúgy illeti.

De mivel olyan korban élünk, amikor mindenki megvilágosodottnak érzi magát, mert rengeteg gúrú létezik, és mindeniknek több igazat adunk mint annak akivel épp élünk, mert a gúrúnak jó a szája, vagyis intelligens dumagép, szépen tud hazudni, bocsánat, neki mindig igaza van, mindegy hogy ez igaz vagy sem. Mert Ő egy olyan lény, aki már megtáltosodott. És a legérdekesebb az egészben, hogy az ősszes ilyen gúrú, kivétel nélkül, keleti kolostorokban kapta meg azt a felhatalmazást, hogy GÚRÚ legyen. Mert ezt mindenki elhiszi. És senki sem fog útánajárni hogy az a bizonyos gúrú tényleg mit is tanult az a pár nap alatt, abban a kolostorban. Lehet csak vendég volt ott, vagy talán ott sem volt valójában.

Ezt mindenki döntse el saját magának, mit és kinek hisz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése