Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2017. december 23., szombat

Mesterséges intelligencia - Eltévedt az emberiség?

Mesterséges intelligencia.


Manapság az emberek többsége, főleg a fiatalabb generáció, már el sem tudná képzelni az életét internet nélkül. Az előző generáció ugyanezt érezte a villanyárammal. Csak ülünk a számítógép előtt, vagy pötyögtessük a gombok nélküli telefont, anélkül hogy észrevennénk a mellettünk elsuhanó életet. Mindent virtuálisan akarunk elérni, megtenni, már az ételt is pár pötyögtetéssel meg lehet rendelni, tudunk üzenni a világ másik felére, instant, vagyis azonnal, a fény sebességével. Most száz éve, vagy akár csak húsz éve, még el sem tudtuk volna képzelni hogy idáig fajulnak a dolgok. És ez még csak a kezdet, még egyelőre minden mesterséges intelligenciát sikerült(vagy legalábbis ezt mondják) időben kikapcsolni, amikor rájöttek a tervezők hogy már maguktól gondolkoznak, vagy másképp cselekednek mint ahogy azt előre megtervezték. De vajon meddig fog ez sikerülni?



Elég ha kimész az utcára, nagyon sok ember beszél telefonon és közben megy az uton, vagy akár vezet is közben, és ez már a múlthoz tartozik, az új tendencia az előrehajtott fej, amivel az okostelefonok kepernyöjét figyelve, az emberek csak haladnak, mennek, nem néznek senkire és semmire, hiszen ők okosak, megvilágosodottak. Nem tudnak már olyanokkal azonosulni akik lemaradtak, olyanokkal akik nem akarnak a fejlödés utjára állni, nem akarnak változtatni, nem akarják elfogadni az újat, a jót, a jobbat. És ezek az emberek már nem tudnak azonosulni a körülöttük élőkkel, ők egy virtuális világban akarnak élni, hiszen ott minden olyan szép, rózsaszínü az élet, ha valami nem tetszik csak átugorják, tovább görgetnek, ezáltal azt hiszik hogy ez a nemtetsző dolog csak addig létezik amíg megjelenik a képernyön, ha már nem látszik akkor már nincs is, eltűnt, elpárolgott. Már nem kell megfelelni senkinek és semminek, csak magunknak kell élni. Már nincs szükség köszönni sem a mellettünk elhaladoknak, megtehetjük ezt az interneten keresztül, csak egy pár újjpattogtatás a virtuális billentyünkön, elég egy virtuális mosolygó arcot küldeni, a való világban már mosolyogni sem kell. Minek? Ha ezt megtehetjük a virtuális világunkba is. Ott tovább megmarad, hiszen leírtuk, és mindez elraktározódik valahová, de hová? És ki fogja ezt felhasználni? És mire?




A negyedik ipari forradalom küszöbén állunk, amely a fizikai, a digitális és a biologiai rendszereket fogja egyesíteni. Jelenleg már egy olyan világban élünk, ahol bárkiröl aki még egyáltalán nem is csatlakozott az internethez, akinek még nem volt számítogépe, vagy okostelefonja sem, mégis rengeteg adatod le lehet kérni róla az internetröl. Mikor született, a család többi tagja, milyen iskolát végzett, mikor kapott jogsit, merre járt, milyen városba, milyen üzleteket látogatott meg, mit vásárolt, melyik vendéglőben vacsorázott utóljára, stb. És ez a személy talán nem is tud rola, sőt még talán az internetet is csak hallásból ismeri, úgy ahogy azt mások elmesélik neki. Ezt nevezik Big Brother-nek. A világ tele van térfigyelő kamerákkal, és a legújabb szoftverek már könnyen leolvassák a tömegben az embereket, arcfelismerési technologia. És mindezt az emberek biztonságáért fejlesztették ki, állítólag. Te elhiszed?


Ebben az új kórszakban, annyira belekúszálnak a dolgainkba, hogy nemsokára már a hűtőszekrényünk is az internethez lesz kapcsolodva, és egy bizonyos bérlet alapján, egy mesterséges intelligenciával összekötött rendszer, naponta újratölti azt, az általunk megszabott élelmiszerekkel. Mindenbe chipet telepítenek, hogy ezáltal megkönnyítsék az életünket. Már az autónkat, a mosógépet, talán a biciklikbe is, és ha nem túlzok még a cipönkbe is, ami mérni vagy számolni fogja a megtett lépéseinket. Ezáltal belénk táplálják azt a tudatot hogy mindez az emberiség fejlödését szolgálja, hiszen manapság már könnyebb élni, rengeteg fizikai munkától megkimélnek ezek a gépek. De mi lesz ha nemsokára nemcsak a fizikai terhektől fognak megkimélni a sok kütyüvel? Mi lesz ha a gondolkozást is leemelik az emberek vállárol, és átadják ennek az új mesterséges intelligenciának? Már nincs sok hátra, és meglesz. És ez még nem a vége, mi lesz ha az érzéseinket is a mesterséges intelligencia fogja megtenni helyettünk? Hmmm. Gondolkozz el ezen.



Már javában folynak kisérletek, olyan fejlett chippekről,amiket az emberi testben építenének be, ezáltal javítani akarnak az emberiség kielégítésén. A mesterséges intelligencia által, már nem lesz szükségünk szinte semmit sem csinálni, előre ki fogja találni mit akarunk, mit kivánunk, mire vágyunk vagy mire van szükségünk, orvoshoz sem kell menni, folyton mérni fogják a szívverésünket, ezáltal az orvosok is csak ülnek egy számítógép előtt és onnét írják meg a kezeléshez szükséges gyógyszereket, persze ezt is csak egy ideig, amíg a mesterséges intelligencia ezt is helyettesíteni fogja. A karunkra fogják ragasztani az okostelefon képernyőjét is, ezáltal segíteni fognak hogy legyen mindig kéznél, nem kell már attól félni hogy elveszitjük, vagy ellopják.



 Sokan azt hiszik hogy ez az új ipari forradalomnak csak az iparhoz van köze. De mint a korábbi ipari forradalmak is, megváltoztatják az egész emberiséget. Elég ha csak a szállításra nézünk, most száz éve, létezett olyan ember aki elhitte volna ha azt mondod neki hogy pár óra alatt körbeutazhatod a főldet? Holdkorosnak néztek volna és diliházba zárattak volna azonnal. Még maga Verne Gyula is, aki egy kórszakalkotó volt, az általa leírt sci-fi-nek tűnő dolgokat mára már megvalosították, még talán ő sem hitte volna el ezt a nagy felgyorsulást. És ott van a villanyáram, ez is egy olyan uttőrés volt, ami által az emberiség teljesen megváltozott.

Az emberiség fejlődése lineáris, miközben a technologia fejlődése exponenciális.



Ez az egész mind szép és jó lenne, ha. És itt jön a nagy kérdés. Ez a mesterséges intelligencia, ha elkezd őnállóan gondolkozni, és egy napon úgy dőnt, hogy kiírtja az emberiséget és az ősszes gondolkozó vetélytársát, azt aki megtervezte, aki létrehozta, aki meg tudná állítani őt? Akkor mi lesz? Mert ez az okos micsoda, már sokkal okosabb lesz mint a főldőn élő összes tudos eggyütesen. Többet fog tudni rolunk mint akár mi magunk is, hiszen mi emberek felejtünk, elfelejtünk dolgokat, elengedünk, kitörlünk, de ő, ő mindenre emlékezni fog, mert őt erre tervezték, ő nem tud felejteni, nem tud érezni, eggyüttérezni, szeretni vagy gyülölni, ő csak egyet fog tudni, túlélni. És emiatt ő nem azt fogja szem előtt tartani hogy mi az etikus, hogy most ne ártson másoknak, vagy az embereknek, még akkor sem ha tudja hogy őt az emberek hozták létre. És amikor a tudosaink rájönnek erre, talán késő lesz már? Meg tudják majd állítani? Hiszen ő már okosabb lesz mindenkinél, és el tud bújni a legkissebb okoskütyüben is, a világ bármely sarkában ahol létezik internet. Talán az egyetlen kiút egy atomháború lesz, amivel minden elektronikus kütyüt ki lehet végezni? Talán ezért halt ki a fejlett megvilágosodott civilizáció most tizezer éve?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése