Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2017. december 30., szombat

A karma tanítása

A karma tanítása.


Van egy pár híres mondás, ami a karmára utal, csak kicsit másképp, más szavakkal. Ez a karma szó, egy kissé új, az ősi hindu és taoista tanításokból került hozzánk. Nálunk magyaroknál, erre azt mondják: Isten malma lassan őröl. Ha valakinek ezt mondod, megharagszik, azt hiszi elátkozod, pedig szó sincs erről. Általában ha valaki ezt kimondja, akkor tudhatod hogy az illető személy lemondott a veled való hiábavaló csatározásról, megértette hogy még nem vagy elég fejlett hogy felfogd a leckét, és a karmára bízza a tanítást. És a karma nem visszaüt, hanem megtanít téged valamire. Valami olyasmire, amit te eddig nem fogtál fel, vagy nem jól fogtad fel. A karma nem bosszúálló, nem csak a rosszat adja vissza nekünk, hanem mindent, a jót is és a rosszat is. 


A karma értelmezése.

karma (dévanágari:कर्म, páli: kamma, cselekedet, tett) ok-okozat, pontosabban az ok és okozat viszonya, kölcsönhatása, törvénye. Mint fogalom, szerepel az ősi hindutaoistabuddhista tanításokban és szerepel a modern világszemléletek ismeretanyagában is.
karma törvénye szerint minden cselekedetünk egy annak megfelelő következménnyel jár, illetve minden, ami történik a világban, az maga egy következmény, vagyis valamilyen oknak az okozata. A karma tágabb értelemben cselekedet, tett, mű. Minden tényezőre vonatkozik, ami a világban történik, és következménnyel jár. Vonatkozik az akciókra, reakciókra, általában a világ törvényei által irányított aktív természeti folyamatokra, eseményekre, az élettelen létezők hatásaira, az emberi és állati cselekvésre, de az embernél fejlettebb, magasabb szinten álló lények, istenek, szellemek megnyilatkozásaira is. Minden aktivitás, azaz ok okozatot szül, és minden ok előzőleg létrejött okozatból eredeztethető. Így jön létre az ok-okozati összefüggések végtelen hálózata.
A karma nem jutalom vagy büntetés, hanem a következményeket kiváltó szigorú törvény. Nem azonos a sorssal, az eleve elrendeléssel és az újraszületés tanával. Ezek mindegyike önmagában más jelentéssel bír, bár az újraszületés (reinkarnáció) tanának fontos része a karma. forrás Wikipédia.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése