Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2017. december 29., péntek

Csak akkor kritizálj másokat, ha te magad is képes vagy elfogadni azt.

Kritizálni mindenki tud.


De viszont fogadni, azt sajnos kevesen. Mivel egy kis online üzletet müködtetek 2010 óta, ma már annyira ismertté vált a kis üzletem, ahol egyébként növényeket arulok, hogy szinte naponta kapok kritikát, hol jót, hol rosszat írnak az emberek, mert ugyebár az online dolgokban olyanoktól is kapok kritikát, akik még soha nem vásároltak semmit. De ők kimondják a véleményüket, vagy egyesek csak egyszerüen kiüritik azt a sok szemetet, amit összegyűjtöttek maguknak. Persze nem mindenki aki kritizál teszi ezt, vannak akik kimondják azt ami nem tetszik nekük, mások oktatni akarnak, vagy ha egy versenytárs, akkor az bármi olyant ki akar írni amivel elriaszthatna másokat.

Az elején én is rosszul vettem a kritikát, nem tudtam sokszór mit kezdeni vele. Ilyenkor védekezni probálunk, felhuzunk egy falat, és általában visszadobálunk mi is ugyanazzal, ha kővel dobnak akkor kővel, ha szavakkal akkor szavakkal. De mint minden dolog ami nem velünk született, mert ugyebár vannak velünk születette ismeretek, ezek az ősztönösen cselekedett dolgok, ezek a tudatalattinkban vannak elraktározva, és vannak a tanult dolgok, ilyenek azok amiket otthon tanultunk életünk első pár éveiben. Minderre van egy magyarázat is. Az EGÓ. Ő a tettes, ő szökik az első nemtetsző dologra, mintha parázs égetné meg. Bármi ami megsértette az EGÓnkat, azt le kell támadni, vissza kell űtni, dobni.

A párkapcsolatokban is, ha bármelyik fél nem képes a kritikát fogadni, vagy ha egyik fél állandóan csak kritizálja a másikat, például: nem jó ételt főztél, azt nem úgy kell csinálni, én másképp csináltam volna. Na ilyenkor érdemes átgondolni, és visszaűtések helyett, inkább átadni a rosszul végzett feladatot a másiknak, hadd tapasztalja meg hogy nem olyan egyszerű amilyennek egy kivülállónak tünik. Emiatt  sok veszekedés van a párkapcsolatokban, mert a legtöbben csak kritizálnak, anélkül hogy megtapasztalnák vagy esetleg segítenének a párjuknak. Ez a romboló kritika. Igen. Párkapcsolat romboló.  



Ime néhány jótanács a kritika kezelésére:

1. Probáld a másik ember szemével nézni a dolgokat. 
Vagy esetleg mint kivülálló. Hunyd be a szemed, és képzeld el hogy pár lépést hátralépsz, és talán egy kicsit felemelkedsz, ezáltal úgy tekinthetsz rá a dolgokra mint egy kivülálló, egy kissé eltávolodsz a problémától.

2. Megfejteni a szándékát a kritizálonak. 
Romboló vagy Építő akar lenni? Ez nagyon fontos. Olyan mint amikor valaki megbetegszik. Előszőr meg kell kapni a betegség ókát, hogy kezelni tudjuk.


3. Ne vedd túl komolyan

Amint azt veszed észre, hogy a kritizáló fél utálatból ír és az egyetlen célja az, hogy jól beolvason neked és nem az, hogy segítsen, akkor ne vedd komolyan a szavait. Ne vedd magadra. Biztos rossz kedve van aztán valakin muszáj kiadnia a haragját... Vagy pedig megtelt a szemeteszsákja, és szüksége van valakire akire kiürítheti azt.


4. Gondold át
De próbálj a szavak mögé látni. Hátha valami értékes is van a kritikába és nem csak kötözködés.


5. Ne ereszkedj le az ő szintjére
Semmikép se káromkodj, legyél kedves talán egy kicsit gúnyos is. Tehát burkoltan, szépen becsomagolva közölheted vele, hogy nem lopta be magát a szívedbe ezzel a kritikával.



6. Beszéld meg másokkal
Ha nem sikerül sehogy sem zőld ágra vergődnöd vele, probáld meg ezt megbeszélni a barátaiddal, de itt nagyon fontos hogy mondj el mindent, hiszen ha csak féligazságokat mondasz el a haverjaidnak, akkor az eredmény sem lehet helyes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése