Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. április 1., vasárnap

Kővirózsa - az elfeledett gyógynövény.

A kővirózsa, vagy latin néven a sempervivum.


Már nagyon régóta használják a magyar népgyógyászatban, és szerte a világon is. Valóságos csodanövény. És pár betegségre talán az egyetlen hatásos növény.

A latin neve sokatmondó: sempervivum, ami annyit tesz, mint örökké élő.
Eredetileg a hagyomány szerint a kövirózsát sokan csak a magyar aloeveraként emlegették. Rendkívüli gyógyhatása miatt idővel széles körben ismertté vált, és beépült a magyar népi gyógyászatba. Sokak szerint ez arra utal, hogy aki használja ezt a gyógynövényt, az nagyon hosszú, boldog, és egészséges életnek néz elébe.

Emlékszek gyerekkoromban, a nyúlketrec tetején állandóan ott volt, sokszór volt alkalmam közelebbröl is megcsodálnom ezt a növényt, úgyanis a nyúlketrec mellett ott volt egy cseresznye és egy meggyfa is. Amikor pedig fára másztam gyümölcsért, mindig megcsodáltam ezt a virágot, amely egy régi lyúkasfazékban volt, nagyon kevés főldben.

A szászoknál meg a háztetőkőn volt látható, ők azért tartották, mert állítólag elűzte a gonosz szellemeket, persze a valóságban ők is gyógyhatásai miatt tartották házközelben.

Jelenleg a kertészetemben, rengeteg ilyen növényt nevelek, eladásra, veszik tizessével, százassával,  esküvői ajándékként. Mármint a románoknál van ez a szokás hogy a vendégeket, távozáskor egy kis csomaggal engedik útnak, általában pálinka és édességel, de most divatba jött hogy egy kis növényt is adnak mellé, talán arra szeretnének útalni hogy a házasságuk is legyen semper vivum(örökké élni).


Lássuk is akkor mi mindenre jó.


Leginkább a középfülgyulladás kezeléseként szokták használni, mint népi gyógymód. Emlékszek amikor a nagyobbik lányomnak begyulladt a füle, és pár honap antibiotikum útán, sehogy sem sikerült kikezelni, addig jutottunk hogy már nem hallott a gyerek a jobb fülével. Aztán a háyiorvos elküldött a kórházba, ahol egy óriási injekciostűvel, beszurtak a fülébe, és kiszivták a gennyet. Ez olyan drasztikus és semmit sem érő megoldás, úgyanis pár nap múlva, kezdödött minden előlről. A lányomnál olyan traúmát okozott hogy azt mondta őt többet soha ne vigyük oda vissza, inkább eltűri a fájdalmat. Ekkor kezdtem el komolyabban tanulmányozni egyéb gyógymodok útán. És ahogy megtaláltam egy leírást hogy ezzel könnyen, pár nap alatt meg lehet szabadulni a fülgyúlladástól, és nálunk ott volt az ablak alatt egy fatuskoba ültetve. Még aznap este kiprobáltuk. Egy darabka vattára, csepegtettünk, 1-2 cseppet, de lehet többet is tenni. És csodák csodája, 3 nap alatt teljesen elmúlt. Azóta szerencsére már eltelt pár év, fájdalommentesen, nincs több gond a fülgyúlladással, de ha mégis megjelenik, vagy a lányom panaszkodik, pár csepp és másnapra már el is felejtette. Azóta már megjelent a gyógyszertári krém is, amit a kövirózsa kivonatból készítenek.

Húsos levelei leginkább az aloeverára emlékeztetnek, ám magas csersav, gyümölcssav, C-vitamin, és számos különféle szabad aminosavak tartalma miatt használták leginkább gyógyászati célokra.
Virágát elvágva, eltörve, kellemesen hűsítő nyálkás anyag szivárog a növényből, amit előszeretettel használtak gyulladás csökkentőként, napégés, vagy könnyebb égési sebek hűsítésére, illetve sebek lezárására.
Egyrészt nagyon erős baktérium és vírusölő hatás van, és hatásos a bárányhimlő ellen is, vagyis segít gyorsabban túlesni rajta. 

Szájüregi fertőzések, rovar- és csaláncsípések, övsömör, orbánc, vágott sebek, égési sérülések kezelésére, és ajakherpesz, futószemölcs leszárítására is kiváló.
Sőt, még a májfoltekcémára, és egyéb bőrrel kapcsolatos betegségek is elmulaszthatók azzal, ha a nedvével kenegetjük magunkat, vagy azt belekeverjük egy natúr gyógyszertári krémbe. Mindemellett a napégést is egyszerűen és gyorsan megszünteti, de a tyúkszem is néhány nap alatt lepotyog tőle.

A nagyanyáink is nagy előszeretettel, használták ezt a gyógynövényt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése