Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. április 1., vasárnap

Az okostelefonok és a tisztelet a párunk iránt.

Tiszteletlenségnek nevezik, ha a párod mellett az okostelefonodat bújod.


Rengeteg kapcsolatban, az okostelefon, látszólag, nagyobb boldogságot idéz elő, mint a párunk. Persze ez csak az agyunkban van így, úgyanis probáltad már megölelni a telefonodat? Jól esett? Tud a telefonod olyan érzéseket kiváltani mint a reális fizikai ölelés? Gyakran túl személyesnek vesszük az okostelefont, miközben elhanyagoljuk a párunkat. És elfelejtjük hogy ha egy ölelésre lesz szükségünk, azt a telefonunk vagy a telefonhoz csatlakozott több millió ember, sem tud fizikailag megölelni, nem tudnak segíteni ha bármire szükségünk lesz. Ők is jó hogy vannak, de sosem fogják helyettesíteni azt aki mellett felébredünk, aki az első segélykérésünkre szalad.

Tönkrement kapcsolatok.


Pontosabban nem is az okostelefonunk miatt mehet tönkre a kapcsolatunk, sokkal inkább azért, amiért mi nem tudunk „leszakadni” a készülékről. Ugyanis olyan sok rossz szokást tehettünk a magunkévá azóta, hogy az első ilyen intelligens készüléket a kezünkbe vettük, hogy talán már fel sem tűnik nekünk az, ami a másikat meglehetősen bosszanthatja. Tegyük a kezünket a szívünkre, és gondoljuk végig, egy nap hányszor bújjuk a különböző alkalmazásokat. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

A kutatások bebizonyították, hogy az okoskészülékekhez fűződő szokásaink igenis kapcsolatgyilkosok lehetnek – befolyásolhatják az alapvető emberi, szociális igényeinket, szükségleteinket többek között azért, mert komoly károkat okozhatnak a kommunikációnkban – derült ki egy tanulmányból. Ez pedig azt jelenti, hogy a párunk igenis megbántódhat azon, ha a vele töltött időben folyton a leveleket lapozgatjuk, a közösségi oldalakat bújjuk. Pláne, ha beszél hozzánk, mi meg oda sem figyelünk egy kiskutyás videó miatt.

A káros hatások mellett a kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy bizonyos esetekben segíthet az egyénnek, hogy a lájkok és kommentek miatt azt érezze, nincs egyedül, tartozik valakihez, egy csoporthoz. És ezt az érzést bárhol, bármikor megtapasztalhatjuk akár egy megosztás révén is. Mégis észben kell tartani, hogy a virtuális kapcsolatoknál még fontosabbak a személyesek, éppen ezért érdemes lenne fokozatosan „letenni a telefont”. Például úgy, hogy a boltba vagy az étterembe egyszerűen nem visszük magunkkal a készüléket.

Mi a megoldás? Ha a párunk vagy mi magunk telefonfüggők lettünk? Ime néhány ötlet, hogyan szabadulj meg ettől a függőségtöl.

Hagyd otthon a telefonod.


A telefont mindenhová magunkkal visszük, folyton a kezünk ügyében van. Ha szeretnénk, hogy a párunk ne nyomkodja, ellenőrizze folyamatosan, illetve ne nézegesse az üzeneteit, és ne válaszoljon azokra, kérjük meg, mielőtt elindulunk az étterembe, moziba, vagyis a randinkra, hogy hagyjuk otthon mindketten a mobilt. Azt a pár órát ki lehet bírni nélküle – mondjuk meg, hogy szeretnénk vele kettesben lenni, beszélgetni, élvezni a társaságát mindenféle más üzenetjelzés nélkül.

Mond el neki, mit érzel.


Ha nem érti a párunk, hogy miért szeretnénk, ha letenné azt a telefont a kezéből, mondjuk el neki, mit érzünk akkor, amikor beszélgetés közben az üzenőfalat pörgeti vagy az e-mailjeit olvasgatja. Közöljük, hogy ez minket sért, hogy úgy érezzük, számára nem elég fontos a mi mondandónk, a mi személyünk.

Ajánljuk fel, hogy dolgozzunk együtt a problémán, tartsunk közösen telefonmentes estéket, napokat, hétvégéket – talán nyárra elérjük azt, hogy egy egész hétig vagy kettőig is mellőzni tudjuk a mobilunkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése