Keresés ebben a blogban

Printfriendly

2018. július 2., hétfő

TE hogyan reagálsz ha mostoha körülmények érnek az életben?

Egy nagymama tanácsa.



Egy elkeseredett fiatal lány, akinek rosszul mentek a dolgai, és úgy tűnik, hogy élete darabokra hullik. Valahányszor megold egy problémát, mindig újabb jelenik meg életében. Nem tudta, hogyan menjen tovább az életben, így elment a nagymamájához, hogy elpanaszolja gondjait, bajait.

A nagymama csendesen meghallgatta unokáját és kiment a konyhába. Fogott három fazekat és elkezdett mindegyikben vizet forralni, majd az egyikbe fazékba sárgarépát, a másikba tojást és a harmadikba kávészemeket tett.

20 perc elteltével eloltotta a tüzet, majd egy tálba tette a tojásokat, egy tányérba a sárgarépát és kitöltötte a kávét egy csészébe.

Ezután megkérdezte az unokájától:

Kedvesem, mit látsz itt?

 Tojást, sárgarépát és kávét – válaszolta.

Ekkor arra biztatta, hogy tapintsa meg a sárgarépát. A lány megtapintotta és érezte, hogy puha. Ekkor arra kérte, hogy hántsa le a tojás héját és a lány, érezte, hogy a tojás nagyon kemény. Végül maradt a kávékóstolás. A lány elmosolyodott ahogy a gazdag aromát megízlelte, majd megkérdezte:

Mit jelentenek mindezek nagyi?

A nagymama pedig elmagyarázta:

– Drága unokám! Láthattad, hogy mind a három elemet ugyanolyan körülmények közé helyeztük, forró vízbe. Csakhogy mindegyik különbözőképpen reagált erre, a sárgarépa megpuhult és törékennyé vált, a tojások erősen megkeményedtek, ellenben a kávé megváltoztatta a vizet.

Mit gondolsz, te melyikhez hasonlítasz ezek közül? Amikor a mostoha körülmények kopognak ajtódon, te hogyan válaszolsz erre? Mikor problémád van és összecsapnak a fejed felett a hullámok, te hogyan reagálsz?

Répa, tojás, vagy kávé vagy? Sárgarépa, aki erősnek tűnik, de mikor a dühe elszáll, megpuhul és elveszti az erejét? Tojás, aki kezdetben képlékeny, de ha fájdalom éri, megerősödik, hiszen ha érzékeny is volt, de a megpróbáltatások, szakítások, a halál, erőssé tette, kővé változtatta a szívét? Vagy olyan vagy, mint a kávé, ami megváltoztatja a víz színét, ha fáj is neki. Mikor forró víz éri, illatozó aromát bocsát ki, és akármennyire is fáj, képes saját előnyére fordítani a nem túl előnyös helyzetet.


– Legyél kávé, édesem. Mindig próbálj meg a kávé lenni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése